Toekenning eerste koolstofcertificaten voor gebruik biobased isolatiemateriaal

De eerste renovatieprojecten waarbij in Nederland geteelde hennep wordt gebruikt voor isolatiemateriaal zijn gevalideerd door Stichting Nationale Koolstofmarkt (SNK). Bouwbedrijf Van Wijnen Gorredijk heeft in Nederland de primeur en start dit najaar met zijn projecten.

Toekenning+eerste+koolstofcertificaten+voor+gebruik+biobased+isolatiemateriaal
© Job Hiddink

Dit kondigen Van Wijnen Gorredijk, hennepverwerker Hempflax, isolatiefabrikant Kingspan en de organisatie GreenDutch aan. Volgens de initiatiefnemers markeren de eerste koolstofcertificaten voor hennep een mijlpaal in duurzaam bouwen. Het isolatiemateriaal betreft het product HemKor, dat bouwbedrijf Van Wijnen Gorredijk op grote schaal zegt te gaan toepassen.

Volgens directeur Joan Veenstra van Van Wijnen Gorredijk kan de toepassing van biobased isolatiemateriaal een nieuwe standaard worden voor Nederland. Mark Reinders van Hempflax sluit zich daarbij aan. Hij wijst erop dat de gebruikte hennep wordt geteeld bij boeren in Groningen. Hempflax produceert daarvan het halffabricaat dat de basis vormt voor HemKor, het biobased isolatiemateriaal dat is ontwikkeld door fabrikant Kingspan.


Langdurige CO2-vastlegging

De organisatie GreenDutch zorgt ervoor dat de CO2-vastlegging in de renovatieprojecten wordt gecertificeerd volgens de methodiek van SNK. Dit resulteert in CO2-certificaten, ofwel koolstofcertificaten, die worden uitgegeven via de stichting en zorgen voor extra inkomsten voor de henneptelers. Partijen investeren in de certificaten waarmee zij bijdragen aan langdurige vastlegging van CO2.

De renovatieprojecten van Van Wijnen zijn in Nederland de eerste die door SNK zijn gevalideerd. De projecten starten in het najaar van 2024 en dienen volgens de betrokken bedrijven en organisatie als een model voor verdere samenwerking in de keten van teler tot bouwbedrijf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer