Biobased vergaderpaviljoen is startpunt Achterhoekse biobased bouwketen

Op agro-innovatiecentrum De Marke in het Gelderse Hengelo is een vergaderpaviljoen geopend, gemaakt met bouwmaterialen die teelbaar zijn in de directe omgeving. Het paviljoen moet als inspiratie gaan dienen voor een succesvolle biobased keten in de regio.

Biobased+vergaderpaviljoen+is+startpunt+Achterhoekse+biobased+bouwketen
© Robin Britstra

Erik Koldewey, programmamanager De Innovatie Coöperatie: 'Het paviljoen is het resultaat van vernieuwend naoberschap: de kracht van de regio benutten om de toekomst te ontdekken. Het paviljoen is een tastbaar startpunt om door te groeien naar een succesvolle biobased bouwketen in de regio, van boer tot bouwer.'

Het idee voor het paviljoen stamt uit 2022 en komt voort uit de behoefte aan samenwerking tussen verschillende partijen én een vergaderplek bij De Marke. Koldewey: 'Volgens goed Achterhoeks 'naoberschap' gingen partijen samen aan de slag en leerden van elkaar: niet om in traditie te blijven hangen, maar juist om te vernieuwen en de toekomst te ontdekken. Met als resultaat dit prachtige paviljoen dat nu dienst kan doen als inspiratie- en netwerkplek voor biobased teelten en bouwen. Het paviljoen heeft een tastbare en toegankelijke demonstratiefunctie en laat de mogelijkheden van materialen, gemaakt met biobased teelten, zien aan de landbouw, de bouw en andere ketenpartijen. Een keten die we nog verder willen uitbouwen.'

Het paviljoen biedt ruimte aan acht tot tien personen. Er is geëxperimenteerd met verschillende, deels nieuwe, gewas-productcombinaties. Zo zijn er wanden van verschillende gewassen strobouw (graan en hennep), vloerpanelen van kalkhennep en een plafond, ingeblazen met miscanthus. De voorbeelden van de materialen zijn direct toepasbaar voor de bouw.


Klimaatpositief

Volgens de initiatiefnemers is deze manier van bouwen volledig klimaatpositief. Dat biedt veel kansen voor opschaling, stellen ze. Alleen al voor dit bescheiden gebouw is voor 0,9 hectare gewassen verwerkt waarmee 9 ton CO2-opslag wordt gerealiseerd. Dit is vergelijkbaar met vier jaar verwarmen van één huishouden met aardgas.

'Biobased teelten kunnen in de toekomst een mooie plek krijgen in de landbouw, doordat ze bijdragen aan natuur, het opslaan van CO2 en bodemverbetering. Omdat het telen van deze gewassen kansrijk is voor de landbouw in de Achterhoek, hebben verschillende partijen samengewerkt om in het paviljoen de mogelijkheden te laten zien. Dit biedt nieuwe perspectieven voor de landbouw', stelt Koldewey.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer