Kabinet gaat telen voor de bouw maximaal stimuleren

Het kabinet gaat de teelt van biobased bouwmateriaal maximaal stimuleren. Dat drukte demissionair minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening de Tweede Kamer woensdag op het hart tijdens een debat over circulair bouwen.

Kabinet+gaat+telen+voor+de+bouw+maximaal+stimuleren
© Burt Sytsma Photography

Tweede Kamerlid Cor Pierik (BBB) vraagt meer inzet van het kabinet. 'Of het telen van grondstoffen voor de bouw een nieuw verdienmodel wordt voor boeren hangt af van de markt. Die markt lijkt er nog niet te zijn voor substantiële productie van agrarische bouwmaterialen. We vragen meer aandacht voor het stimuleren van het gebruik van biobased bouwmaterialen van eigen bodem.'

Pieter Grinwis (ChristenUnie) pleit voor financiële ondersteuning. 'Zolang de markt voor biobased bouwmaterialen er niet is, moeten we boeren in Nederland ondersteunen. Dat kan bijvoorbeeld door de teelt van biobased materialen in de ecoregeling te laten vallen of door boeren via carbon credits te ondersteunen. Zo moeten we de markt naar volwassenheid brengen.'


Verdienmodel onvoldoende

Minister De Jonge erkent dat de business case van de teelt voor de bouw op dit moment onvoldoende opbrengt. Hij verwijst naar landbouwminister Piet Adema. Die werkt aan een regeling om het verdienvermogen van deze teelten te vergroten. Dat de biobased bouwmaterialen, bijvoorbeeld vezelgewassen, nu meestal duurder zijn dan standaard alternatieven is volgens De Jonge een kwestie van opschalen. 'We moeten dit uit de pilotsfeer halen en proberen er een nieuwe industrie van te maken.'

Hoe dit moet plaatsvinden staat in de Nationale Aanpak Biobased Bouwen die het kabinet eind vorig jaar presenteerde. Dit plan gaat onder meer uit van het stimuleren van de vraag, doen van onderzoek en delen van kennis. De overheid neemt hierin het voortouw.


Grootschalige teelt

De aanpak moet leiden tot de grootschalige teelt, verwerking en toepassing van biobased materialen. Het streven is om in 2030 tenminste 25 producerende ketens van boeren, verwerkers en bouwers te hebben. De teelt van vezelgewassen voor bouwmaterialen moet dan toenemen van ongeveer 2.000 hectare naar 50.000 hectare.

De Jonge stelt dat Adema werkt aan plannen om het verdienvermogen verder te vergroten. Ook wijst hij op een project waarbij een bouwonderneming langjarige afspraken met boeren maakt voor de productie van biobased bouwmaterialen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer