Bijenhouders noemen bijensterfte zorgwekkend hoog

21,2 procent van de Nederlandse honingbijenvolken is gestorven in de winter van 2023 op 2024, blijkt uit een grootschalige jaarlijkse enquête van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) onder imkers.

Bijenhouders+noemen+bijensterfte+zorgwekkend+hoog
© Pixabay

In een bericht over de resultaten van de enquête noemt de NBV de wintersterfte zorgwekkend hoog. Het sterftecijfer is weliswaar minder hoog dan vorig jaar, maar voor het seizoen 2022-2023 was het ruim tien jaar geleden dat meer dan 20 procent van de bijenvolken de winterperiode niet overleefde.

De imkerenquête is dit jaar ingevuld door 2.640 bijenhouders verspreid over Nederland en is uitgevoerd door Wageningen University & Research in samenwerking met de NBV, Imkers Nederland, de biologisch-dynamische imkers en beroepsimkers. Het ministerie van LNV is formeel opdrachtgever voor de inventarisatie. Deze sluit aan op de op de jaarlijkse 'colony losses'-enquête waaraan imkers in meer dan veertig landen meewerken.


Overzicht van de gemeten wintersterfte over de periode 2005 tot en met 2023. De blauwe lijn geeft het vijfjarig gemiddelde weer op basis van voorgaande jaren.
Overzicht van de gemeten wintersterfte over de periode 2005 tot en met 2023. De blauwe lijn geeft het vijfjarig gemiddelde weer op basis van voorgaande jaren. © NBV

Van de bijenhouders meldde bijna de helft (48,3 procent) dat al hun bijenvolken de winter hebben overleefd. Dat is een verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen dat aandeel 38,7 procent was. Zo'n 6,7 procent van de bijenhouders had te maken met een compleet uitgestorven bijenstand. De NBV constateert dat vooral het zuiden en noorden van het land te maken hadden met een relatief hoge wintersterfte.

Verklaringen voor de wintersterfte zijn volgens de vereniging zeer divers. Zo is sterfte van de koningin in de winter fataal voor bijenvolken. Vaak brengen combinaties van factoren de gezondheid van de bijen in gevaar. Twee andere belangrijke oorzaken voor een slechte bijengezondheid zijn bijenvirussen en de parasitaire mijt Varroa destructor. In welke mate de snelle opmars van de Aziatische hoornaar in Nederland effect heeft op wintersterfte is nog onbekend, stelt de NBV.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer