'Ik heb mais van 3 centimeter tot 1 meter hoogte'

Bij melkveehouder Ronald Raaijmakers in het Brabantse Stevensbeek heeft het natte voorjaar effect op de maiszaaidatum en -groei. Omdat de percelen niet altijd berijdbaar waren, heeft hij op drie momenten gezaaid. Dit maakt dat de mais zeer wisselend staat qua lengte: van 3 centimeter tot 1 meter.

%27Ik+heb+mais+van+3+centimeter+tot+1+meter+hoogte%27
© Studio Van Assendelft

U doet dit jaar voor het eerst mee met het Maismeetnet. Kunt u wat over uw bedrijf vertellen?

'Ik heb een melkveebedrijf met 170 melkkoeien en drie robots. Alle koeien worden geïnsemineerd met Belgisch Witblauw-sperma. Ik hou geen jongvee aan, de vervanging komt bij melkveehouders uit de buurt. Dat gaat prima, er zijn nogal wat stoppers.'

Ik zie dat onderzaai nogal eens mislukt en je na de mais niet echt een goed vanggewas overhoudt

Ronald Raaijmakers, melkveehouder in Stevensbeek

En meteen een bijzonder maisjaar?

'Zeg dat wel. Normaal gesproken zaai ik altijd tussen 20 april en 5 mei. Nu was dit tussen 17 mei en 26 juni. De eerste 10 hectare is 1 meter hoog. De laatste 2 hectare is nu 3 centimeter. Tussendoor heb ik nog 3 hectare gezaaid. Die is 25 centimeter hoog en oogt erg geel.'


Daar is nu weinig aan te doen?

'Als de draagkracht van de grond het toelaat, wil ik de mais van 25 centimeter schoffelen en tegelijkertijd met de rijenbemester extra stikstof toedienen.


'De gele kleur geeft een stikstoftekort aan. Het was constant te nat, waardoor de mais steeds met de voeten in het water heeft gestaan. Hierdoor groeit het gewas niet door. Ik hoop dat de mais met extra stikstof en zonuren alsnog gaat groeien. Maar voor deze week wordt weer regen voorspeld.'


Wat verwacht u van de opbrengst?

'De mais van het Maismeetnet oogt goed, op een paar mindere hoeken na. Met de boost van de rijenbemesting en het losmaken van de grond denk ik dat de mais nog een eind komt. Bij de laat gezaaide mais verwacht ik een opbrengst van 70 procent ten opzichte van normaal. Kleine planten, kleine kolven, alles is klein. Dit wordt geen goede oogst.'


Heeft u ondergezaaid?

'Ik zie dat onderzaai nogal eens mislukt en je niet echt een goed vanggewas overhoudt. In het kader van de ecoregeling heb ik geen onderzaai nodig. Ik hoop dat de overheid dit extreme jaar enigszins flexibel is in het kader van de vanggewaszaaidatum van 1 oktober. Dat kan eigenlijk niet anders.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer