Mais snakt naar zon en warmte

Na het natte en frisse voorjaar was vorige week behoorlijk positief voor de deelnemers aan het Maismeetnet. Veel mais is inmiddels donkergroen gekleurd. Toch moet het subtropische gewas voor een goede groei vooral zon en nog meer warmte hebben.

Mais+snakt+naar+zon+en+warmte
© Studio Van Assendelft

'Het vocht houdt de grond koud', stelt Pieter Peters in het Brabantse Oirschot. 'Het hele perceel staat golvend. Op de zwaardere stukken komt de mais niet hoger uit dan 30 tot 40 centimeter, op de lichtere stukken is dit 80 tot 90 centimeter. De broeierige dagen van vorige week waren goed. Wel is er meer warmte nodig.'

Dat wil ook Hendry Hegeman in het Overijsselse Markelo. Zijn mais is eveneens golvend. 'Op de mindere plekken zie je wat paarse kleuren. Voor de omzetting van mest heeft het bodemleven warmte nodig.'

Bij Marco Heijblok in het Noord-Hollandse Hippolytushoef viel zaterdag 6 juli 30 millimeter regen. De week ervoor werd de mais plots geel vanwege een stikstoftekort. Heijblok haalde de adviseur erbij, die adviseerde rijenbemesting te geven met een onderzaaimachine. 'Die maakt de bovenste 2 centimeter rul, geeft 150 kilo kalkammonsalpeter per hectare en past onderzaai toe.'

De broeierige dagen van vorige week waren goed

Pieter Peters, melkveehouder in Oirschot

Deze week wordt bladbemesting met sporenelementen toegediend voor de finishing touch. Heijblok: 'Het is een bijzonder jaar. De groei is twee weken gestagneerd. Er moest wat gebeuren.'

Bert Wissels in het Gelderse Hengelo is niet helemaal ontevreden: 'Bij de mais van het Maismeetnet is er gewone mest op gekomen. Dat is niet overal gelukt, op sommige plekken is gekozen voor kunstmest. Alles is best goed van kleur.'


Mais heeft egale kleur

Albert van Egdom in het Utrechtse Woudenberg ziet eveneens een egale kleur. 'De mais staat iets variabel, met een hoogte tussen de 35 en 48 centimeter. De verschillen zijn klein, het kan al door de zaaidiepte komen. Vorige week hebben we gewasbescherming toegepast, er stond niet extreem veel onkruid.'

Corné Rommens in het Brabantse Hoeven is de enige deelnemer die niet meer over de mais heen kan kijken. Bij zijn in april gezaaide mais is bij het openmaken van het blad de ontwikkeling van de pluim te zien. 'Maar ik heb ook mais van 50 centimeter, die staat nu ook goed.'

Gerrit de Jong in het Utrechtse Meerkerk zaaide op 26 juni acht tot negen rassen zeer vroeg door elkaar. 'Die hadden we nog liggen voor het demonstratieperceel. We hoeven de mais nu niet weg te gooien.'Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer