Latere mais staat er wisselend bij

Wisselend van lengte en kleur. Vooral de na half mei gezaaide mais heeft hier last van, blijkt uit een belronde voor het Maismeetnet. De hoeveelheid regen in combinatie met een gebrek aan warmte heeft er voor deze percelen toe geleid dat niet alle planten een even goede start kennen.

Latere+mais+staat+er+wisselend+bij
© Johan Wissink

'Het gewas staat er ongekend goed bij, de later gezaaide mais komt ook snel op. Het is echt maisweer nu', stelt Corné Rommens in Hoeven (NB) over de mais die de laatste dag van april werd gezaaid. Die uitspraak doet hij wel naar omstandigheden; met 60 centimeter komt zijn mais niet aan de lengte van bijna 140 centimeter van vorig jaar rond deze tijd. Toen zaaide hij op 2 mei.

Gemiddeld is de Maismeetnet-mais dit jaar gezaaid op 23 mei, een stuk later dan vorig jaar. Toen was het 17 mei en dat was ook al laat. In 2022 was de zaaidatum 3 mei.

De mais van Gerrit de Jong in Meerkerk (UT) was maandag nog niet gezaaid, hij hoopt dat de komende dagen te kunnen doen. Omdat de langste dag al is geweest, bestaat de kans op kolfloze maisplanten. 'De bovengrond droogt met dit warme weer uit en de ondergrond is zeiknat. Ik heb voldoende gras, de mais is hard nodig en er is geen alternatief. Het is hopen op een gunstige zomer en nazomer.'


Roelof de Jong in Abbega (FR) ziet dat zijn mais concurrentie heeft van boven. Kraaien tarten het perceel. Hij heeft het gaskanon tegen vogels van 6 tot 18 uur op scherp staan. 'Op zondag niet. En dat weten de kraaien en roeken dondersgoed. Dan gaan ze voor de pitten.' Nu staat 80 procent boven. 'De extreem natte plekken hebben het moeilijk.'

In Gasselternijveenschemond (DR) zien de planten van Wim Vedder er niet overal florissant uit. 'Sommige wel, maar de kleinere kregen te veel water en kou en moeten op temperatuur komen. Met warme dagen kan de mais zich zetten.'


Tekst gaat verder onder video.

Marco Heijblok in Hippolytushoef (NH) ziet ook dat een paar natte plekken iets achterblijven. 'Dat uitte zich in gele bladeren en paarse plekken. Dat laatste is nu bijgetrokken, deze temperatuur is gunstig.'

Een soortgelijke ervaring hebben Bart van Leeuwen in Stellendam (ZH) en Jolan van Noije in Escharen (NB). 'De mais begint nu kleur te krijgen', zegt die laatste. Van Leeuwen: 'Het gewas had in het begin veel moeite een fatsoenlijke plant te worden. Nu is alles mooi groen.'Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer