Rabobank en RFC jagen bouw monovergisters aan

Rabobank en zuivelconcern FrieslandCampina (RFC) treden toe tot ReFerm, een vereniging die als doel heeft om onder meer monomestvergisting te stimuleren. Naast monovergisting stimuleert het consortium dagontmesting en de toepassing van kunstmestvervangers in de veehouderij.

Rabobank+en+RFC+jagen+bouw+monovergisters+aan
© Dairy Campus

De partners van ReFerm zijn zowel bouwers, installateurs en voerleveranciers als energiebedrijven om het geproduceerde biogas af te nemen. Bekende bedrijven die al deelnemen, zijn energieleverancier Vattenfall en Agrifirm Exlan.

ReFerm ondersteunt de ontwikkeling van kansrijke projecten en juridische borging van de emissiereducties in vergunningen. Rabobank vindt dat te weinig boeren op dit moment de mogelijkheid hebben om een mestvergister te bouwen. Er zijn te veel belemmeringen. De investering voor een biogasinstallatie is minimaal 1,5 miljoen euro. Daarnaast worden vergunningen beperkt verleend en schiet het subsidieniveau in de ogen van de bank tekort. Voor de bank zijn weinig van deze projecten daardoor financierbaar.


Emissiereductie

ReFerm heeft als doel in de periode tot en met 2030 in totaal 1.500 vergistingsunits te realiseren waarmee in potentie 450 miljoen normaal kubieke meter groen gas, een methaanreductie van 3,75 megaton CO2-equivalenten en een ammoniakreductie van 28.000 ton kan worden gerealiseerd.

FrieslandCampina is sinds 2016 actief op het gebied van monomestvergisting en wil deze kennis ook inzetten binnen het consortium. 'Samen met leden-melkveehouders hebben we veel kennis en ervaring opgebouwd. Daarnaast faciliteert FrieslandCampina kennisdeling tussen melkveehouders door middel van bijvoorbeeld workshops', zegt directeur Farm Sustainability Sanne Griffioen van FrieslandCampina.


Stikstofstripper

Rabobank ziet op basis van zijn ervaring dat een professionele mestvergister die meer dan 15.000 ton mest op een locatie verwerkt, het meest toekomstbestendig is. Sectormanager melkveehouderij Marijn Dekkers van Rabobank legt uit dat de productie van kunstmestvervangers hier het best bij past. 'Bij de omvang van 15.000 ton mest of meer is het interessant om een stikstofstripper toe te passen.'

Volgens Dekkers passen de doelstellingen van ReFerm goed bij de bank. 'Rabobank heeft als visie dat in 2040 een toekomstgerichte veehouderij emissiearm is. Dat kan onder meer door een vergister op het erf te plaatsen. Volgens ReFerm is investeren in vergisters veel goedkoper voor de overheid om emissiedoelen te bereiken dan uitkoop van boeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer