Rabobank bezorgd over financiering Brabantse veehouders

Brabantse veehouders die niet over een geldige vergunning voor een emissiearm stalsysteem beschikken, krijgen van Rabobank geen financiering meer. Volgens de bank is het namelijk essentieel dat vergunningen juridisch houdbaar zijn of blijken.

Rabobank+bezorgd+over+financiering+Brabantse+veehouders
© Jorien Slager

'Rabobank verwacht problemen bij een gedeelte van de veehouderijklanten, omdat zij niet kunnen voldoen aan het stallenbesluit van uw provincie dat op 1 juli is ingegaan', schrijft Alex Datema, directeur Food & Agri Nederland van Rabobank, in een brief aan het Brabantse provinciebestuur.

'De reden hiervan is dat uw provincie, ondanks dat veehouders tijdig een vergunningsaanvraag hebben ingediend, niet in staat blijkt om de juiste vergunningen voor de eerdergenoemde werkingsdatum af te geven. Dit leidt tot grote rechtsonzekerheid', licht Datema toe.

Het feit dat het provinciebestuur herhaaldelijk heeft laten weten niet te handhaven bij deze groep bedrijven, maakt dit de zorgen van de directeur Food & Agri Nederland van Rabobank niet minder. 'Het is voor een bank essentieel dat vergunningen juridisch houdbaar zijn of blijven', stelt hij.


Wettelijk kader

'Voldoen aan het wettelijk kader is immers een voorwaarde om een financiering te kunnen verstrekken aan een onderneming. Bij onvoldoende zicht op legalisatie zullen diepte-investeringen, die juist in de transitie naar een duurzamere landbouw noodzakelijk zijn, niet plaatsvinden', schrijft Datema.

Niet alleen Rabobank maakt zich zorgen. Ook in tien Brabantse gemeenten zijn in de afgelopen weken moties aangenomen over de onuitvoerbaarheid van de stallendeadline. Maar het provinciebestuur houdt voet bij stuk. In een interpellatiedebat, aangevraagd door de CDA-fractie, deed Statenlid Tanja van de Ven vorige week vrijdag een allerlaatste en uiteindelijk vergeefse poging om het provinciebestuur op andere gedachten te brengen.


Behoorlijk bestuur

'U laat veehouders keihard vallen door krampachtig vast te houden aan de deadline. Dat raakt aan de beginselen van behoorlijk bestuur', richtte Van de Ven haar pijlen op stikstofgedeputeerde Wilma Dirken (VVD).

'We handelen niet in strijd met de door u genoemde beginselen van behoorlijk bestuur', pareert Dirken. 'Dat hebben we al laten uitzoeken. Als je een regel overschrijdt, dan ben je nog niet meteen illegaal', doelt ze op de groep veehouders die nog wacht op een vergunning.

Roel Gremmen van coalitiepartij VVD valt zijn gedeputeerde bij en beroept zich op de hardheidsclausule. 'Als na metingen blijkt dat veehouderijen die een vergunning hebben aangevraagd een paar procentjes meer uitstoten, dan zal de provincie die ondernemers ontzien.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer