'Bij sturen op duurzaamheid is samenwerken in de regio belangrijk'

Melkveehouder Martijn Vermeer in het Brabantse Venhorst is volop bezig met duurzaamheid. Hij kijkt daarbij niet alleen naar zijn eigen bedrijf, maar ook naar de uitdagingen in de regio. Hij is een van de tafelgasten tijdens het webinar 'Sturen op een duurzaam verdienmodel in de melkveehouderij' dat Rabobank en Nieuwe Oogst op maandag 1 juli houden.

'Wij zijn gericht op doelsturing. Wat sturen op duurzaamheid betreft zijn we volop bezig met het rantsoen van de koeien: de juiste aanvulling voor de juiste productie', vertelt Vermeer. 'Bij bemesting sturen we op hoge opbrengsten met lage stikstofbodemoverschotten.'

Vermeer runt een melkveebedrijf met 230 koeien op 80 hectare landbouwgrond. Hij heeft het afgelopen jaar de KringloopWijzer gebruikt om extra goed naar de CO2-equivalent per kilo melk te kijken. 'Dit doen we vanwege de uitstoot, maar ook omdat wij de melk leveren aan FrieslandCampina en zij hierop uitbetalen. Zo krijgen we een plus op de melkprijs.'

Rouleren met akkerbouwgewassen

De ondernemer heeft binnen het bouwplan ook grond opgenomen om uit te besteden voor akkerbouwgewassen. 'Door te rouleren kunnen we een hoge benutting van de bodem realiseren en voeders aankopen om de rantsoensamenstelling voor de koeien te optimaliseren', legt Vermeer uit.

Hierbij kijkt Vermeer niet alleen naar zijn eigen bedrijf, maar is hij ook actief bezig met de uitdagingen in de regio. Een mooi voorbeeld is zijn samenwerking met de familie Van Someren. Op een van haar percelen zijn vorig jaar bonen geteeld.

'Bonen staan erom bekend dat er veel stikstof overblijft na de teelt. Om dit goed te benutten hebben wij er daarna gras gezaaid, waar we mest op kwijt konden en waar wij mooi ruwvoer van haalden.' Van Someren heeft een aantal percelen van Vermeer gebruikt voor de teelt van wortelen en bieten.

Boeren Innovatie Netwerk

De melkveehouder is deelnemer aan Boeren Innovatie Netwerk, een onderdeel van Agroproeftuin De Peel. Binnen het project worden de stikstofresiduen onderzocht in de bodem. Door deze residuen te verlagen en uitspoeling te voorkomen, krijgen akkerbouwers in de regio goede gewasopbrengsten en hebben melkveehouders mestplaatsingsruimte.

'Het netwerk is breed. Er zijn melkveehouders, akkerbouwers en groentetelers bij betrokken en we krijgen professionele ondersteuning vanuit Wageningen en Proefbedrijf Vredepeel. We willen allemaal stappen vooruitzetten', aldus Vermeer.

Met Rabobank-accountmanager Rudi Herms heeft Vermeer veel gesproken over de duurzaamheidsopgaven op zijn bedrijf en in de regio. 'Samenwerken is belangrijk. Het rouleren van percelen en de rotatie van gewassen, zoals familie Van Someren en wij doen, is een van de oplossingen om de stikstofproblemen in ons gebied aan te pakken en te voldoen aan de normen van de Kaderrichtlijn Water.'

Rudi Herms: 'Als Rabobank kijken we vooral naar de toekomstbestendigheid van een bedrijf. Het bedrijf van Martijn vinden wij toekomstbestendig omdat hij de balans heeft gevonden tussen ecologie en economie. Je kunt niet groen doen als je rood staat. Martijn legt jaarlijks de puzzel binnen het GLB, waardoor hij nu in zilver terechtkomt. Dat is knap voor een relatief intensief bedrijf.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer