Van der Stok kiest voor verbreding om melkveebedrijf te verduurzamen

Verduurzamen is nodig om je bedrijf ook voor de toekomst gezond te houden. Maar hoe doe je dat, aan welke knoppen kun je draaien? Minke van der Stok is in maatschap met haar broer en oom. Tijdens het webinar 'Sturen op een duurzaam verdienmodel in de melkveehouderij' van Nieuwe Oogst en Rabobank op maandag 1 juli legt zij uit hoe zij hun bedrijf verduurzamen.

Het familiebedrijf van Van der Stok is gevestigd in het Zuid-Hollandse Haastrecht. De broer en oom van Minke van der Stok richten zich op de melkveehouderij met 120 koeien. Van der Stok zelf richt zich vooral op de andere takken van het bedrijf: een camperplaats, een paardenrusthuis en tiny houses.

'In 2022 kregen we de mogelijkheid om het bedrijf van de buren over te nemen, inclusief 40 koeien. Maar wij hebben ervoor gekozen om extensiever te worden. Door ons bedrijf te verbreden, spreiden we financiële risico's en kunnen we ons bedrijf blijven ontwikkelen', legt Van der Stok uit.

De melkveehouderij ligt vlak bij een Natura 2000-gebied. Het paardenrusthuis past goed op het bedrijf en bij de omgeving. De maatschap gaat namelijk14 hectare natuurland aanleggen. Het voer daarvan is minder geschikt voor de koeien, maar juist goed voor paarden.


KringloopWijzer

Naast de nevenactiviteiten koos de maatschap voor zonnepanelen en wordt gewerkt aan onderwaterdrainage om veenoxidatie tegen te gaan. Ook is ingezet op meer eiwit van eigen land halen via een gras-klaver-luzernemengsel. De ondernemers gebruiken de KringloopWijzer om de resultaten te monitoren en eventueel op onderdelen, zoals de ammoniakuitstoot, bij te sturen.

Van der Stok benadrukt hoe belangrijk de relatie met de accountmanager van de bank is bij het uitwerken van de plannen voor verduurzaming. 'Ik reken vaak de plannen door in een Exeldocument en onze accountmanager bij Rabobank Daphne Rogaar gebruikt dat om te kijken hoe we onze plannen kunnen verwezenlijken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer