Rabobank: overheid en keten aan zet om 'true value' succesvol toe te passen

Om het principe van 'true value', oftewel de echte waarde, succesvol te kunnen toepassen in de land- en tuinbouw, moeten zowel de overheid als ketenpartijen ermee aan de slag gaan. Dat stelt Rabobank in het rapport 'True value in de Nederlandse landbouw: een publieke en private zaak'.

Rabobank%3A+overheid+en+keten+aan+zet+om+%27true+value%27+succesvol+toe+te+passen
© Twan Wiermans

Een 'true value'-aanpak maakt verborgen kosten en opbrengsten van de landbouw zichtbaar. Dit zijn kosten en opbrengsten waaraan momenteel geen economische waarde wordt toegekend, maar die wel van invloed zijn op de brede welvaart.

Met zo'n aanpak kan worden gestuurd op het maximaliseren van de maatschappelijke opbrengsten van de landbouw, zoals voedselzekerheid en landschapsbeheer. Anderzijds kan een 'true value'-aanpak helpen de maatschappelijke kosten van de landbouw, zoals emissies, te minimaliseren.


Tweesporenaanpak nodig

De onderzoekers van RaboResearch bepleiten een tweesporenaanpak. Enerzijds een privaat spoor dat appelleert aan de verantwoordelijkheden van bedrijven en waarbij de overheid normering en beprijzing bepaalt om beslissingen van ondernemers en consumenten te beïnvloeden. Anderzijds een publiek spoor dat het belang van de sector voor de maatschappij – zoals onze strategische autonomie en voedselzekerheid tegen acceptabele kosten – moet zeker stellen.

Rabobank stelt dat deze aanpak niet eenvoudig is. Zo is de echte waarde van een product of activiteit onmogelijk precies te bepalen. 'Maar een 'true value'-aanpak creëert prikkels waardoor ondernemers brede kosten en opbrengsten van de landbouw meenemen in hun beslissingen. We verwachten dat daardoor de prijs en kostprijs van producten uiteindelijk ook dichter bij de 'true value' van het product komen te liggen', aldus de onderzoekers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer