Onderzoek afhankelijkheid bietentelers van Tiense Suiker

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) is een onderzoek begonnen naar de relatie tussen Tiense Suiker en bietentelers. De BMA kijkt of telers op een onwettige manier economisch afhankelijk zijn van de verwerker van suikerbieten.

Onderzoek+afhankelijkheid+bietentelers+van+Tiense+Suiker
© Twan Wiermans

Op dit moment zijn er nog geen strafbare zaken vastgesteld, benadrukt zowel BMA als de Confederatie van de Belgische Bietenplanters (CBB) tegenover het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (Vilt). Het onderzoek gaat formeel over 'mogelijke misbruiken ten aanzien van de telers'. Tiense Suiker is onderdeel van de Duitse Südzucker Groep, marktleider op de Europese markt.

BMA wil meer informatie krijgen over de relatie tussen de suikerfabrieken en de bietentelers. Daarom wordt bietentelers in de loop van juli gevraagd een vragenlijst in te vullen. De CBB vraagt telers om de vragenlijst in te vullen en nauwkeurige en correcte antwoorden te geven over hun activiteiten.


Economische afhankelijkheid

Eind november berichtte BMA al dat er een onderzoek werd geopend naar mogelijk misbruik van economische afhankelijkheid in de landbouwsector. Vooronderzoek wees uit dat er 'ernstige aanwijzingen' zijn van inbreuk op de concurrentiepositie van telers. Nu is bekend dat dit over de suikerbietensector gaat.

In een toelichting laat de CBB aan Vilt weten een teler volgens de wet economisch afhankelijk moet zijn 'indien hij bij verlies van het bietencontract niet binnen een redelijke termijn en tegen redelijke kansen alternatieven kan vinden om economisch te overleven'. Zo moet een teler bij een andere verwerker terechtkunnen of kunnen overstappen op andere gewassen of activiteiten.


Weinig suikerfabrieken

Volgens de CBB speelt een rol dat België niet zoveel suikerfabrieken heeft. Aan welke fabriek een teler levert, heeft vaak te maken met de ligging van het bedrijf. Dat betekent in de praktijk dat bietentelers kunnen kiezen zolang er voldoende verwerkingscapaciteit in de fabrieken is. Bestaande telers, met participatierechten, hebben daarbij voorrang. Belgische bieten gaan soms ook naar suikerfabrieken in buurlanden. Belgische telers in het oosten van het land kiezen er soms voor om hun bieten in Nederland bij Cosun of in Duitsland bij Pfeifer & Langen af te zetten.

De CBB benadrukt dat telers behalve een vrije keuze voor een afnemer van de suikerbieten ook een vrije keuze moeten hebben voor het bietenzaad. Dit kopen ze meestal aan via de fabriek. Bij de CBB zijn de laatste jaren geen extra klachten binnengekomen over Tiense Suiker.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer