Lelieteelt gaat gebruik gewasbescherming fors minderen

De lelieteelt in Nederland wil het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen fors terugdringen. De productgroep Lelie van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) heeft besloten dat de lelieteelt binnen vijf jaar evenveel gewasbeschermingsmiddelen gaat gebruiken als andere akkerbouwgewassen.

Lelieteelt+gaat+gebruik+gewasbescherming+fors+minderen
© Marcel Berendsen

De KAVB laat weten dat de sector af wil van het imago dat de lelieteelt te veel gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. 'We zien als sector een grote vraag vanuit de samenleving naar verduurzaming op het gebied van gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Met deze grote ambitie laten we zien dat het ons menens is', zegt KAVB-voorzitter Hester Maij.

Volgens de organisatie is de laatste jaren al veel ervaring opgedaan met het reduceren van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Er is veel kennis verzameld in verschillende projecten. Deze kennis kunnen telers nu gebruiken in de bedrijfsvoering.


Verschillende projecten

In het door het landbouwministerie in gang gezette Uitvoeringsprogramma Duurzame Gewasbeschermingsmiddelen zijn de eerste resultaten bekend vanuit de projecten binnen het programma 'Duurzame Bollenteelt Drenthe'. Een ander voorbeeld is het project 'Fieldlab Bol'. Hierbij werken twaalf bollentelers en drie kennisinstellingen intensief samen voor het ontwikkelen van een duurzame teelt. Dit is een van de vele onderzoeken die stichting Bloembollenonderzoek, met geld van de sector, mede financiert.

'Met deze ambitie gaat de lelieteelt graag het gesprek aan met de nieuwe minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur Femke Wiersma, de provinciebestuurders en buren van telers voor het behoud van een vitale en duurzame lelieteelt in Nederland', zegt Maij. De KAVB wil als sector zelf de regie nemen en gaat verder dan de onlangs aangenomen motie in de Tweede Kamer die gebaseerd was op de Green Deal om 50 procent gewasbeschermingsmiddelen te reduceren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer