Gelderland wil verdere uitbreiding doelsturing in de landbouw

Provincie Gelderland wil de doelsturing in de landbouw verder uitbreiden. Volgens gedeputeerde Harold Zoet (BBB) willen veel agrariërs verduurzamen en willen ze weten op welke doelen ze zich daarbij moeten richten. Ook wordt gewerkt aan een pilot met 150 melkveebedrijven, die met doelsturing aan de slag gaan.

Gelderland+wil+verdere+uitbreiding+doelsturing+in+de+landbouw
© Twan Wiermans

Dat stelde Zoet donderdag 4 juli, toen hij het adviesrapport 'Monitor Duurzame Landbouw Gelderland' in ontvangst nam. Dit rapport vertaalt algemene beleidsopgaven naar meetbare doelen op bedrijfsniveau. 'We hopen met dit rapport antwoord te kunnen geven op de vragen van die ondernemers die met doelsturing aan de slag willen', stelde de gedeputeerde.

Op verzoek van provincie Gelderland onderzocht het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland de afgelopen anderhalf jaar hoe bestaande Gelderse projecten die met doelsturing experimenteren, kunnen worden opgeschaald en verbeterd. Het adviesrapport is hier het resultaat van.


Bedrijfsspecifieke prestaties

In het rapport zijn voor melkveehouders bedrijfsspecifieke prestaties doorgerekend voor ammoniak, CO2, stikstofbodemoverschot en groenblauwe dooradering. Hiermee kunnen Gelderse agrariërs zelf zien waar de lat voor hen ligt. Daarnaast geeft het rapport adviezen over hoe boeren prestatiegericht zijn te belonen.

Tegelijk met het rapport kreeg de gedeputeerde ook een concreet aanbod overhandigd van zes land- en tuinbouworganisaties. Ze willen in een gezamenlijke pilot 150 boeren uit verschillende streken in Gelderland met de monitor laten werken. Daarvoor vragen ze van verschillende overheden samen 2,7 miljoen euro.

Zoet: 'We gaan hiermee aan de slag. De landbouwsector wil verduurzamen. Doelsturing en innovatie zijn daarbij essentieel. We gaan, samen met het Rijk, daarom de komende jaren keihard werken om dit breed in te voeren. Ik hoop dat het model zich als een olievlek over Gelderland uit zal breiden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer