Colzaco wil gehele koolzaadplant volledig verwaarden

Coöperatieve Koolzaadvereniging Oost-Nederland U.A. (Colzaco) pakt onderzoek en ontwikkeling van koolzaad in eigen beheer op. Binnen het Technology Centre ligt de focus op de volledige verwaarding van de gehele koolzaadplant.

Colzaco+wil+gehele+koolzaadplant+volledig+verwaarden
© Job Hiddink

'We willen als coöperatie laten zien dat we daarin het voortouw nemen', zegt Colzaco-voorzitter Erik Schieven. 'Doordat we al jaren ons spijsoliemerk Brassica in de supermarkt hebben liggen, hebben we bewezen dat we als boeren samen een keten kunnen opzetten. Als je veel kennis in eigen huis hebt, waarom zou je dan belangrijke nieuwe ontwikkelingen volledig overlaten aan marktpartijen verderop in de keten?'

Volgens Schieven gaat het erom dat nieuwe producten uit de koolzaadplant uiteindelijk meerwaarde creëren voor de boer. 'Het geld dat wordt gegenereerd door die producten, moet direct terugkomen bij de boer. We moeten niet afhankelijk worden van de koolzaadnotering op de Matif in Parijs. Dat zijn we nu overigens ook niet.'


Koolzaadstro en koolzaadkoek

In het onderzoekscentrum wordt gekeken naar bijvoorbeeld de mogelijkheden met koolzaadstro, wat misschien kan worden ingezet als biobased bouwmateriaal. Ook kunnen er eiwitten worden gehaald uit koolzaadkoek, een reststroom die vrijkomt bij de productie van koolzaadolie.


In de komende periode worden strategische marktpartijen en experts in food en non-food gekoppeld aan het Technology Centre. 'We zoeken samenwerkingspartners die wat met de koolzaadplant kunnen. Van onderzoeksinstituten, productontwikkelaars tot loonwerkers, dat mogen allerlei partijen zijn', licht Schieven toe.

Colzaco in het Overijsselse Schalkhaar telt ongeveer 120 leden, van wie de meesten in Gelderland en Overijssel boeren. Ook in Friesland, Noord-Brabant en Zuid-Holland telen enkele akkerbouwers koolzaad voor Colzaco.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer