Alleen rollen blijkt niet genoeg tegen vraatschade slakken

Akkerbouwer Pauwel Mellema uit het Groningse Nieuw Scheemda heeft woensdag slakkenkorrels over een pas ingezaaid perceel wintertarwe gestrooid. Alleen rollen na het zaaien lijkt dit jaar onvoldoende te werken tegen vraatschade, vooral op stukken waar koolzaad heeft gestaan.

Alleen+rollen+blijkt+niet+genoeg+tegen+vraatschade+slakken
© Koos van der Spek

Speciaal voor het uitrijden van slakkenkorrels monteerde Mellema de strooier achter op een quad. Hierdoor blijft de bodemdruk beperkt. De wintertarwe ging op het betreffende perceel op 2 oktober de grond in. 'Bij opkomst zagen we vreterij van slakken aan de kiemplantjes', zegt Harm Engel Mellema, vader van Pauwel.

Slakkenvraat in wintertarwe na koolzaad komt vaker voor. De slakken moeten vrij kort na zaai worden bestreden, omdat anders de kiem van de tarwe wordt weggevreten. Mellema drukte vorige week na zaai de grond aan met een landrol. 'Dat is de goedkoopste slakkenbestrijding en dat doen we ieder jaar', zegt hij.

'Hiermee maak je de grond ontoegankelijk voor slakken. Deze bewerking blijkt dit jaar niet afdoende op de percelen waar koolzaad heeft gestaan', vervolgt de ondernemer. 'Op de koolzaadstoppel zagen we her en der slijm van slakken op de kluiten, dus we wisten wel dat we het extra goed in de gaten moesten houden.'


20 hectare

De akkerbouwer in het Oldambt strooide tot dusver op 20 hectare slakkenkorrels. 'Er zijn ook wel percelen die we alleen hoeven te rollen, waar het mooi egaal groen is. Dinsdag en woensdag hebben we ook nog wat wintertarwe gezaaid. Die percelen houden we de komende tijd in de gaten', licht hij toe.

Mellema zaait de wintertarwe het liefst zo vroeg mogelijk in het najaar, omdat dan de bodem en de omgevingstemperatuur nog mooi warm zijn. 'De zaden ontkiemen dan mooi snel en als het gewas een beetje wil doorgroeien, kunnen de slakken er – simplistisch gezegd – niet tegen eten.'

Het is van belang om als akkerbouwer nu slakkenvraat en verdere opbouw van de populatie te voorkomen. In het najaar overwinteren slakken onder bladeren, tussen aardkluiten of in de grond om de kou te weerstaan en door vorst kan een deel afsterven. Maar de slakken die de winter overleven, ontwaken weer als het in het voorjaar warm wordt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 0°
  5 %
Meer weer