Colzaco-voorzitter: 'Teler heeft niets aan hoge koolzaadprijs'

Naast de graannoteringen rijzen intussen ook de prijzen voor koolzaad de pan uit. 'Daar hebben Nederlandse telers op dit moment niets aan', constateert voorzitter Erik Schieven van de Coöperatieve Koolzaadvereniging Oost Nederland Colzaco U.A. (Colzaco).

Colzaco%2Dvoorzitter%3A+%27Teler+heeft+niets+aan+hoge+koolzaadprijs%27
© Koos van der Spek

Koolzaad voor levering mei 2022 op de Matif in Parijs noteerde donderdag 970 euro per ton. 'Als je nu nog voorraad hebt van oogst 2021, ben je spekkoper', weet Schieven. De 120 Colzaco-leden hebben het zaad echter al verkocht. De hoge prijsvorming was al langer aan de gang door een beperkte voorraad.Volgens de voorzitter drijft het tekort aan zonnebloemolie de prijs verder omhoog, omdat bedrijven nu meer moeten terugvallen op andere oliesoorten. Een andere mogelijke oorzaak is dat de bijmenging van koolzaadolie in biodiesel is verhoogd.


Nauwelijks invloed op prijs

Daarnaast kunnen volgens Schieven inkrimping van het areaal of eventuele misoogsten een rol spelen. Hoeveel invloed die factoren hebben, vindt hij lastig in te schatten. Overigens heeft Nederland in Europa nauwelijks invloed op de koolzaadprijs. 'Ons doel als coöperatie is onafhankelijk proberen te zijn van de Matif door telers wat extra te geven.'


Het Nederlandse areaal van koolzaad is ten opzichte van bijvoorbeeld Duitsland nihil. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in Nederland in 2021 slechts 1.500 hectare koolzaad werd geteeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer