Meer ruimte voor landbouwverkeer op provinciale wegen Zuid-Holland

Landbouwverkeer in Zuid-Holland krijgt in de loop van dit jaar meer ruimte om op provinciale wegen te rijden. Op zeven trajecten wordt de hoofdrijbaan opengesteld voor trekkers en werkmaterieel als graafmachines.

Meer+ruimte+voor+landbouwverkeer+op+provinciale+wegen+Zuid%2DHolland
© Koos van der Spek

De provincie liet onderzoeken of er vanwege nieuwe landelijke regelgeving op provinciale wegen meer ruimte is voor landbouwverkeer, daarbij verkeersveiligheid en doorstroming in acht nemend. Zuid-Holland noemt landbouwverkeer belangrijk voor veel inwoners en de provinciale economie.

'Als provincie zijn we verantwoordelijk voor onze wegen en de veiligheid is van het grootste belang', zegt verkeer- en vervoer gedeputeerde Frederik Zevenbergen (VVD). 'Daarom hebben we zorgvuldig onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van landbouwverkeer op de hoofdrijbaan en hebben we veel partijen gesproken.'

De selectie van wegen waar landbouwverkeer op de hoofdrijbaan mogelijk is, is besproken met brancheorganisaties LTO en Cumela, maar ook met de ANWB, Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland, ov-bedrijven, gemeenten en politie.


Verkeersveiligheid

Op alle provinciale parallelwegen en op een deel van de hoofdrijbanen is landbouwverkeer toegestaan. Op de vaak smallere parallelwegen kan de grote omvang van landbouwverkeer risico's opleveren voor de verkeersveiligheid. De lage maximumsnelheid van landbouwverkeer heeft juist weer een negatief effect op de doorstroming en verkeersveiligheid op de hoofdrijbaan.

Alle trajecten waar de hoofdrijbaan nu al open is voor landbouwverkeer, blijven daarvoor open. Dat betreft ongeveer de helft van het provinciale wegennet. Daar komt 20 kilometer bij op de volgende trajecten:

• N231 tussen de kruising met de Dorpsstraat in Aarlanderveen en de kruising met de Kennedylaan in Nieuwkoop
• N231 tussen de kruising met de Industrieweg in Nieuwkoop en de kruising met de Schilkerweg bij Nieuwveen
• N231 tussen de kruising met de Schilkerweg bij Nieuwveen en de kruising met de Achterweg/Oude Spoorbaan bij Vrouwenakker
• N441 tussen de kruising met de Van Bronckhorstlaan in Wassenaar en de aansluiting van de parallelweg nabij Hotel Wassenaar
• N445 tussen de kruising met de N446 in Leiderdorp en de kruising met de Ripselaan bij Nieuwe Wetering
• N475 tussen de kruising met de Kerkweg/Heemraadsweg in Ouderkerk aan den IJssel en de kruising met de Kerkweg nabij de N210/De Loet
• N476 tussen de kruising met de Randweg in Lekkerkerk en de kruising met de N210

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer