Provincie Utrecht wil landbouwverkeer vaker op de hoofdrijbaan

Provincie Utrecht wil dat landbouwverkeer op provinciale wegen vaker op de hoofdrijbaan rijdt, in plaats van op de parallelwegen waar dit nu vaak gebeurt.

Provincie+Utrecht+wil+landbouwverkeer+vaker+op+de+hoofdrijbaan
© Koos v.d. Spek

Utrecht wil de maximumsnelheid op diverse provinciale wegen steeds vaker verlagen naar 60 kilometer per uur. Daarnaast is de snelheid op parallelwegen verlaagd naar 30 kilometer per uur. Daar komt bij dat landbouwverkeer sinds 2021 40 kilometer per uur mag rijden in plaats van 25.

Dat zorgt ervoor dat de provincie de hoofdrijbanen ziet als de beste plek voor landbouwverkeer. Door dit verkeer vaker via de hoofdrijbaan te leiden, komen fietsers minder in contact met de voornamelijk grote voertuigen.


Na onderzoek en diverse gesprekken met gemeenten, het 'Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de grond-, water- en wegenbouw en de verkeerstechniek' en Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid ligt er nu een afwegingskader voor. Dit kader geeft aan wanneer landbouwverkeer het beste gebruik kan maken van de hoofdrijbaan en wanneer van de parallelrijbaan.

Utrecht heeft 9 miljoen euro beschikbaar voor de herinrichting van parallelwegen. Dit geld wordt onder meer besteed aan verbreding van de rijbaan, vervanging van deklagen en aanbrengen van markeringen. Ook komen er speciale verkeersborden zodat bestuurders van landbouwvoertuigen zien waar ze kunnen rijden. Alle voorstellen moeten eerst nog aan de Gedeputeerde- en Provinciale Staten worden voorgelegd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer