'Een cursus agrariër voor dummies'

Ik vraag mij vaak af of dat wat wij als agrarisch ondernemers doen wel normaal is. Meer in de trant van; zijn wij nu daadwerkelijk de idioten die niet zien dat we alles, inclusief onze eigen omgeving, kapotmaken? Of zien de anderen, die met hun meningen over de natuur en vanuit het oogpunt van de bewuste consument, het verkeerd?

%27Een+cursus+agrari%C3%ABr+voor+dummies%27
© Dirk Hol

Is het misschien ook niet een beetje conservatief om te denken dat de natuur blijft zoals hij ooit was? Dat we terug moeten naar kabbelende beekjes, bergen insecten en handwerk op het land? Tegelijkertijd wil bijna niemand meer terug naar de zesdaagse werkweek, met overuren. We willen geen spinnen in huis en geen mieren en wespen op het terras. Verder vinden we, behalve arbeidsmigranten, geen personeel om het onkruid op onze percelen te komen wieden.

Wel beweren de anderen dat wij als agrarisch ondernemers ons nog sneller moeten aanpassen. Emissieloos, diervriendelijk, de kippen niet meer op de kop aan de poten vastpakken bij het laden, minder water gebruiken, telen zonder chemie, toepassen van robotisering en wat al niet nog meer. Al deze eisen om een platteland en natuur te krijgen zoals het vroeger ook was.

Waar zouden we staan als we ons als landbouwsector zouden vergelijken met andere sectoren? Maken we meer uren dan in andere sectoren? Hebben we meer of minder regelgeving te verduren? Zijn andere sectoren ook zo weersafhankelijk voor hun succes? Heeft onze sector meer last van de vele regen dan bijvoorbeeld strandtenthouders of eigenaren van campings?

Wel beweren ze dat wij als agrariërs ons sneller moeten aanpassen

Han Fleuren, boomkweker in Koningslust (LB)

Is het aanpassingsvermogen van een agrarisch ondernemer soms groter of kleiner dan dat van iemand in de zorg of iemand in de politiek? Ik heb eigenlijk geen idee. Ik denk dat we er versteld van zullen staan als we eens in de schoenen van een ander zouden staan. Hoe zou het zijn als een journalist met een mening ineens zelf voedsel moet produceren?

Nieuwsgierig? Welnu, dan heb ik heb goed nieuws voor u. Ik kreeg onlangs namelijk een tip van een vriend die mij wees op een serie die al drie seizoenen lang te bekijken is. Abonneer u daarvoor even op Amazone Prime. Niet die van de kunstmeststrooiers, maar die op televisie. Klik op Clarkson's Farm. U weet wel van Jeremy Clarkson van Top Gear.

Eindelijk kunnen we zien wat er gebeurt als 'normale' mensen boer worden. Plof lekker op de bank en ga kijken, zou ik zeggen. U zult zeker genieten! Het is een cursus agrariër voor dummies.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer