'Durf ik zelf nog te bellen?'

Het is september en weer kermis in ons dorp. Traditioneel gezien is het ook de tijd dat we, na een maand oculeren, wat rust krijgen in de boomkwekerij. Vruchtboomkwekers kunnen zich nu voorbereiden op het uitleverseizoen, de bomen tellen, op kwaliteit inschatten en orders bevestigen. Eindelijk tijd nemen om achterstallig werk in te halen en de percelen wat betreft onkruid en oneffen rijpaden wat bij te werken.

%27Durf+ik+zelf+nog+te+bellen%3F%27
© Dirk Hol

Onze klanten, de fruittelers, zitten tot over hun oren in het werk. De pluk is in volle gang en het is een race tegen de klok om alle appels en peren op tijd in de kisten en koeling te krijgen. De handel kijkt reikhalzend uit naar de nieuwe oogst. De koelcellen met de oogst van vorig seizoen waren zo goed als leeg. De prijzen zijn hierdoor in ieder geval beter dan tijdens de vorige seizoensstart.

Met een biertje in de hand sta ik, in de zon van de nazomer, te praten met dorpsgenoten. We genieten van de hoge temperaturen, terwijl ik ook denk aan de vruchten van de fruittelers die in de zon hangen te bakken aan de boom. In gedachten verzonken, schrik ik van een vraag: 'Zeg, jij schrijft toch stukjes voor Nieuwe Oogst, hè?'

De vrouw lacht en vraagt of ik weet dat de jeugd last van belangst heeft. Ze appen en snappen, maar bellen doen ze nog maar weinig. Het is volgens haar net alsof ze het niet kunnen of zelfs niet durven. Of ik er eens over zou willen schrijven? Ik besluit eerst op onderzoek uit te gaan en spreek wat jongeren aan. Ik leg hun de belangst als onderwerp voor.

Ik schrik van een vraag: 'Zeg, jij schrijft toch stukjes voor Nieuwe Oogst, hè?'

Han Fleuren, boomkweker in Baarlo

De een wil niet bellen omdat ze daarmee anderen denkt te storen, de ander is het hier niet mee eens en belt juist wel. Via welk medium mensen communiceren lijkt ook leeftijdsgebonden te zijn. Mijn korte conclusie: ouderen lijken de voorkeur te geven aan bellen, de dertigers appen en de jongste generaties zitten meer op Snapchat.

Privé levert dit geen problemen op. Zakelijk kan dat anders uitpakken. Op het werk willen we snel antwoord hebben. Als je dan meerdere generaties op de werkvloer hebt die via verschillende kanalen communiceren, kan dat vertraging geven. Bellen heeft dan zeker het voordeel dat je sneller kunt schakelen.

Na twee uur trekt mijn vrouw aan mijn mouw dat we naar huis zouden gaan. Waar ik dacht even de antwoorden op te halen, kom ik ondanks het mooie weer toch enigszins van een koude kermis thuis. Ik was namelijk deze zomer zelf van plan om wat meer fruittelers te gaan bellen. Ik besef dat ik dat nauwelijks heb gedaan. Zo eindigt een leuke middag op de kermis met de vraag: 'Durf ik zelf nog wel te bellen?'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer