'De wens van haar oom'

'Ik wens dat de goede wensen en voornemens dit jaar uitkomen', sprak de oom van mijn vrouw. Voor mensen in arme delen van de wereld valt er veel te wensen. Sinds we met het bedrijf na 101 jaar op een locatie in Koningslust zitten, is onze locatie in Baarlo deels verhuurd aan stichting Boeken Steunen Mensen. Liefdevolle vrijwilligers zamelen uit de wijde omgeving boeken in en sorteren ze gedurende het hele jaar.

%27De+wens+van+haar+oom%27
© Dirk Hol

Jaarlijks wordt met al deze boeken in het laatste weekend van de kerstvakantie in het Blariacumcollege in Blerick de grootste tweedehandsboekenbeurs van ons land gehouden. De opbrengst gaat steevast naar geselecteerde projecten van goede doelen. Voor deze projecten zijn de donaties een van de weinige mogelijkheden om wensen mogelijk te maken en ellendige leefomstandigheden te verbeteren.

Voor de fruitteelt kwam de kerstwens van vorig jaar om een beter fruitjaar te hebben in ieder geval uit. Dat zag er in het begin niet zo uit. Meer dan 1.000 hectare onrendabele boomgaarden in diverse delen van Europa zijn gerooid. Daarnaast waren er minder kersen en blijken er als gevolg van de enorme droogte in Zuid-Europa en het grillige weer in een groot appelland als Polen minder appels en peren te zijn. Toch zijn vooral hierdoor de prijzen al sinds de zomer hoger dan afgelopen jaren. Voor fruittelers met een goede oogst is dit in ieder geval goed nieuws.

De afgelopen tijd komen er in de vakpers steeds meer berichten dat er door vruchtboomkwekers in Europa aanzienlijk minder bomen in de kwekerij zijn opgezet dan normaal. In Nederland alleen al staan 30 procent minder vruchtbomen volgens cijfers van Naktuinbouw. Het is een logisch te verklaren reactie op overschotten van de afgelopen twee jaar.

Voor de komende seizoenen is het de verwachting dat er te weinig vruchtbomen zijn

Han Fleuren, boomkweker in Koningslust

Door de inval in Oekraïne door Rusland werd de fruit- en bomenhandel naar deze landen verstoord. Voor de komende seizoenen is het dan ook de verwachting dat er te weinig vruchtbomen zijn. Dit zal er bij de fruitteelt waarschijnlijk toe leiden dat er meer op bestelling wordt gemaakt om verzekerd te zijn van bomen. Net als bij het fruit zal een tekort aan bomen leiden tot hogere boomprijzen. Ook aanbetalingen zullen steeds meer de norm worden.

Met de nieuwjaarswens van vorig jaar nog in mijn achterhoofd wens ik eenieder, maar onze fruitsector in het bijzonder, een rendabel fruitjaar. Daarnaast wens ik dat de oom van mijn vrouw zijn wens dit jaar ziet uitkomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer