Zwolle wil megamestvergister op bedrijventerrein Hessenpoort

Gemeente Zwolle gaat op zoek naar een commerciële partner die een megamestvergister wil bouwen en exploiteren. Deze moet op bedrijventerrein Hessenpoort komen aan de A28, naast afvalverwerker Rova. Die experimenteerde eerder al met een kleine mestvergister.

Zwolle+wil+megamestvergister+op+bedrijventerrein+Hessenpoort
© Twan Wiermans

De mestvergister, of groengasfabriek in de terminologie die de Overijsselse hoofdstad gebruikt, krijgt een productiecapaciteit van 20 miljoen tot 30 miljoen kubieke meter groen gas. Dat staat gelijk aan 200.000 ton mest en biomassa.

De jaarlijks verwachte gasproductie is genoeg om 20.000 woningen te verwarmen. Het groene gas kan aardgas vervangen. De gemeente hoopt hier zo vooral een oplossing te hebben voor bijvoorbeeld monumentale gebouwen in het Zwolse centrum die niet van het gas kunnen. Net als voor industrie die gas nodig heeft voor haar productie.

Meerdere marktpartijen hebben interesse in het exploiteren van een mestvergister, blijkt uit onderzoek van Zwolle en Overijssel. Volgens de gemeente en provincie levert een vergister een bijdrage aan het oplossen van het mestoverschot in Overijssel. En door het grootschalig opwekken van groen gas, helpt deze bij de energietransitie.


Gecoördineerde aanpak

De regionale groengasproductie door mestverwerking komt moeilijk van de grond zonder coördinatie van een overheid, stelt het gemeentebestuur. In Overijssel zijn nauwelijks geschikte locaties te vinden en ontwikkeltrajecten duren vaak meer dan tien jaar.

Burgemeester en wethouders van Zwolle gaan binnenkort op werkbezoek naar Coevorden, waar al een grote mestvergister staat. De Zwolse installatie moet volgens dat voorbeeld worden gebouwd, is nu het uitgangspunt. De grond waar de mestvergister moet komen, is al in handen van de gemeente en zal in erfpacht worden uitgegeven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer