Minder klachten over geur van Friese agrarische sector

De geuroverlast door vergistingsinstallaties of agrarische activiteiten in Friesland is in 2023 afgenomen. Dat meldt de Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (Fumo), de Friese omgevingsdienst.

Minder+klachten+over+geur+van+Friese+agrarische+sector
© Marcel Berendsen

De Fumo ontving vorig jaar 589 meldingen via het provinciale milieualarmnummer. Daarvan ging het 236 keer over het melden van geuroverlast. In 2022 werd nog 138 keer melding gemaakt van geuroverlast. De stijging komt volgens de Fumo vooral op conto van de industrie. Het aantal klachten nam toe van 91 klachten in 2022 naar 204 klachten in 2023.

Ondanks de stijging van het aantal meldingen van geuroverlast, daalde het aantal meldingen over geuroverlast van agrarische oorsprong van 25 in 2022 naar 17 in 2023. Het aantal geurklachten over vergisters daalde van 22 naar 15.


Verdienste van de bedrijven

'De daling is echt een verdienste van bedrijven en toezicht', zegt Aize Terpstra, coördinator van het milieualarmnummer. 'Bedrijven nemen de laatste jaren maatregelen die overlast van geur sterk verminderen. Zoals het plaatsen van luchtwassers, het overdekken van activiteiten die geur veroorzaken en het plaatsen van koolstoffilters.'

Met een ultrasoonmeter (gasdetectiecamera) controleren toezichthouders van de Fumo of de installaties gasdicht zijn. Gaslekkages veroorzaken de geuroverlast en zorgen voor schade aan het milieu, legt de Friese omgevingsdienst uit.

Het aantal meldingen van geluidsoverlast door de agrarische sector nam wel toe, van 14 meldingen in 2022 naar 29 klachten in 2023.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer