Monomestvergisting voor veel meer melkveehouders interessant

Monomestvergisting wordt voor veel meer melkveehouders financieel interessant. Er komt een nieuwe categorie in de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++), waardoor het ook voor melkveebedrijven met minder dan 150 koeien rond te rekenen is.

Monomestvergisting+voor+veel+meer+melkveehouders+interessant
© Studio Van Assendelft

Dat stelt Jurian Lier, projectleider Energie bij DLV Advies. Tot nu toe was monomestvergisting eigenlijk alleen financieel rendabel voor grote melkveehouders. De bedragen zijn gepubliceerd door het Planbureau voor de Leefomgeving en worden doorgaans overgenomen door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 'Wij rekenen er al mee in onze advisering', vertelt Lier.

Naast monomestvergisting is dit ook interessant voor een warmtekrachtkoppeling (wkk), een systeem waarbij gelijktijdig warmte en elektriciteit wordt opgewekt. Voor de SDE++-subsidie wordt een categorie tot 110 kilowatt (kW) toegevoegd. Het bedrag voor deze categorie, voor bedrijven tot ongeveer 150 koeien, is hoger dan in de andere categorieën: 2,13 euro per kubieke meter groen gas. Hiermee kan tot 4.500 ton mest verwerkt worden.


Nodig voor financiering

Het traject voor realisatie van een monomestvergister duurt meestal enkele jaren. 'Maar deze verhoging geeft een nieuwe impuls en zal de voortgang ten goede komen. Hier wordt wel wat mee in gang gezet', stelt Lier. 'Voor financiering bij de bank is een SDE++-subsidie nodig. Dit is belangrijke informatie voor het kosten- en batenplaatje van een veehouder. Daarnaast geldt vanaf 2026 de bijmengplicht.'


Voor de bijmengverplichting in 2026 is de doelstelling van de overheid dat in 2030 minimaal 20 procent groen gas gebruikt wordt door de gebouwde omgeving. Op dat moment ontstaat er een schrijnend tekort aan groen gas, wat ervoor zal zorgen dat de prijs van de groen gas certificaten (GGE) stijgt, tot mogelijk boven de SDE-garantieprijs. Hiermee wordt het makkelijker om de projecten gefinancierd te krijgen.


Dagontmesting varkens

Lier: 'Deze twee ontwikkelingen bij elkaar geven aan dat het nu heel interessant is voor melkveehouders om te kijken of het bij hun bedrijf past. Monomestvergisting kan ook interessant zijn voor varkenshouders, maar bij melkveehouders is het makkelijker om de stal aan te passen. Voor varkenshouders is het toepasbaar bij nieuwbouw waarbij ook dagontmesting wordt toegepast.'


Volgens Lier is de aanpassing van de tarieven doorgevoerd door druk vanuit onder meer provincies. Zo heeft provincie Overijssel zich als eerste hard gemaakt voor een extra categorie, nadat eerst door een rekenfout de bedragen juist naar beneden gingen. Dit past ook bij het beleid van die provincie. In 2030 wil Overijssel dat de helft van de rundveedrijfmest vergist wordt. 20 procent van het totale gasverbruik in Overijssel komt dan uit mest.


Extra verdienmodel

'Monomestvergisting zorgt voor een extra verdienmodel op het erf, het draagt bij aan het reduceren van emissies en daarmee aan de klimaatdoelen. Ook geeft het in de toekomst kansen om mest verder te bewerken en hiermee afzetkosten te verlagen', zegt Lier. Hij denkt dat in de toekomst monomestvergisting niet meer weg te denken is van het boerenerf.


De openstelling voor de subsidie staat gepland van 10 september tot en met 7 oktober 2024. DLV Advies adviseert melkveehouders vaart te maken met het aanvragen van een vergunning als ze ervoor in aanmerking willen komen. Deze moet beschikt zijn voordat subsidie kan worden aangevraagd. Door de ontwikkeling verwacht DLV Advies langere doorlooptijden voor vergunningen van mestvergunning.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer