Ook na nieuwe poging België nog geen steun voor natuurherstelwet

De kansen voor de Europese natuurherstelwet slinken steeds verder. Verwoede pogingen van EU-voorzitter België om alsnog genoeg steun voor de omstreden wet te vinden, zijn vooralsnog vergeefs, zeggen EU-diplomaten. Het voorstel is van de stemmingslijst gehaald van de milieuraad op maandag 17 juni.

Ook+na+nieuwe+poging+Belgi%C3%AB+nog+geen+steun+voor+natuurherstelwet
© Twan Wiermans

De natuurherstelwet, die de teruggang van de Europese natuur zou moeten stoppen maar volgens tegenstanders boeren en bedrijven in de weg zit, is na verhitte debatten en onderhandelingen aangenomen door het Europees Parlement. Maar doordat onder meer Nederland zich ertegen heeft gekeerd, ontbreekt de vereiste steun van een royale meerderheid van de Europese lidstaten.

Dat is volgens Brusselse bronnen nog altijd zo, ook al proberen voorstanders met name Oostenrijk en Polen over te halen de wet alsnog over de eindstreep te helpen. De kans op overlopers in omgekeerde richting is groter, klinkt het. Vooral Slowakije zou zijn steun kunnen intrekken.


Niet gelukt

België hoopte vóór maandag, als de milieuministers van de landen in de Europese Unie bijeenkomen, toch voldoende steun te vinden voor de natuurherstelwet. Nu dat niet is gelukt, brengt het land die niet in stemming, maar bespreken de ministers alleen de stand van zaken.

Over twee weken moet België het wetsvoorstel overdragen aan tegenstander Hongarije, dat dan als nieuwe EU-voorzitter aantreedt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer