Elf lidstaten gaan opnieuw strijden voor natuurherstelwet

Voorvechters van de Europese natuurherstelwet doen opnieuw een poging om de wet aangenomen te krijgen. Mede door Nederlands verzet werd de natuurherstelwet recent niet aangenomen. Elf lidstaten leggen zich echter niet neer bij dat besluit. Onder andere Duitsland, Frankrijk en Spanje willen over een maand nog eens proberen om de wet erdoor te krijgen.

Elf+lidstaten+gaan+opnieuw+strijden+voor+natuurherstelwet
© Europese Unie

De wet moet de snelle achteruitgang van de Europese natuur stoppen en is een belangrijk onderdeel van de Green Deal. Dat pakket van klimaat- en milieumaatregelen werd de afgelopen jaren voortvarend ingevoerd, maar de weerstand is gegroeid en de klad zit erin. Dat wordt na de Europese verkiezingen in juni alleen nog maar erger, vrezen voorstanders van de natuurherstelwet.

Bovendien treedt Hongarije in juli voor een halfjaar aan als voorzitter van de lidstaten in de Europese Unie. Hongarije is zo ongeveer de laatste lidstaat waarvan voorstanders grote groene initiatieven verwachten.


Datum geprikt

Hongarije liep in maart op het laatste moment over naar het kamp van de tegenstanders. Die hadden daardoor net genoeg steun voor een blokkade. EU-voorzitter België bracht de wet daarop niet in stemming, maar liet de mogelijkheid open dat later alsnog te doen. Elf lidstaten, onder leiding van Ierland, willen dat dit op 17 juni gebeurt. Dan komen de milieuministers in Luxemburg bijeen.

Tegen de wet is onder meer veel weerstand onder boeren, die al grote moeite hebben om aan de huidige regelgeving te voldoen. Zij zien nog strengere milieuregels als een bedreiging voor hun bedrijven. Maatschappelijke organisaties schrijven in een open brief aan Europese beleidsmakers dat een gezonde natuur juist noodzakelijk is 'om onszelf te voeden, schoon water te drinken, schone lucht in te ademen en in een veilig klimaat te leven'.

Onder meer Greenpeace, Oxfam en Wereld Natuur Fonds vinden dat landen die aansturen op het afzwakken of terugdraaien van groene maatregelen 'de levens riskeren van de mensen die ze vertegenwoordigen'. Ze zien daarin 'een opportunistische poging om wat extra stemmen te vergaren' bij de verkiezingen voor het Europees Parlement van 6 tot en met 9 juni.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer