Praktische folder helpt varkenshouder met Beter Leven-eisen voor 2025

Bij varkenshouders die deelnemen aan het Beter Leven-keurmerk met 1 ster valt woensdag 22 mei een set folders met praktische tips in de brievenbus. Die moeten hen helpen de benodigde hokaanpassingen te doen voor 2025. Beleidsmedewerker Rosan de Groot van de Dierenbescherming en onderzoeker Herman Vermeer van Wageningen Livestock Research geven uitleg.

Praktische+folder+helpt+varkenshouder+met+Beter+Leven%2Deisen+voor+2025
© Studio Kastermans

De Beter Leven-deelnemers krijgen 22 mei drie geplastificeerde sets met tips en tricks. Er is een set voor dragende zeugen, een voor gespeende biggen en een voor vleesvarkens.

De Groot: 'De folders zijn praktisch en elke folder bevat plattegronden met voorbeelden van veel voorkomende hokken en hoe de aanpassingen daarin zouden kunnen worden doorgevoerd om te voldoen aan de Beter Leven-criteria per 2025.'


Waarom nu die informatieset?

De Groot: 'De criteria die per 2025 van kracht worden binnen het Beter Leven-keurmerk zijn al in 2010 vastgesteld en hebben als doel het welzijn van varkens verder te verbeteren. Bedrijven die meedoen aan het keurmerk en afgelopen jaren nieuw bouwden of verbouwden voldoen aan die criteria. Van bedrijven die nog niet voldoen komen signalen dat zij twijfelen over of en hoe ze die aanpassingen zullen doen.

'In de folders zijn de meest recente kennis en ervaring gebundeld, ook in relatie tot het houden van varkens met hele staarten. In één oogopslag brengen de folders duidelijk in beeld wat de mogelijkheden zijn. De praktische tips gaan onder meer in op functiegebieden, voer en water, klimaat en management.'


Is de tijd tot 2025 niet te kort voor stalaanpassingen?

Vermeer: 'In een bestaande situatie zaken aanpassen is altijd lastig, maar ik denk zeker dat het mogelijk is. Het gaat niet om ingrijpende bouwkundige aanpassingen. Meer licht in de stallen, het verdwijnen van de voerligbox en een gedeeltelijk dichte vloer bij de gespeende biggen zijn daarbij wel het meest ingrijpend. Daarnaast moeten vleesvarkens en zeugen worden gehouden in groepen van twintig of meer, of dient de bezetting te worden verlaagd.'

De Groot: 'Voor vermeerderaars zijn de aanpassingen het meest ingrijpend. Naast bouwkundige aanpassingen heeft meer ruimte voor bijvoorbeeld de zeugen op bedrijven met kleine groepen een grote impact. Individuele varkensbedrijven verschillen veel van elkaar. Een one-fits-all-oplossing is er niet.'

Vermeer: 'Onze oproep is daarom ook: gebruik de folders om te sparren met collega's over hoe zij het oppakken of hebben opgepakt en wat hun ervaringen zijn.

'Probeer in je eigen situatie ook eens wat uit. Eerst in één of enkele hokken. De praktijk kan weerbarstiger zijn dan een schets in een folder. Het type voersysteem, maar ook het ventilatiesysteem heeft hier veel invloed op. En ik realiseer me goed dat het bij gespeende biggen sneller en makkelijker gaat dan bij vleesvarkens, die gemiddeld vier maanden op het bedrijf zijn.'


In de folders zijn ook resultaten van recent onderzoek verwerkt.

Vermeer: 'Klopt. Het praktijkonderzoek heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan. Vooral onderzoek over en ervaringen met het houden van varkens met lange staarten hebben nieuwe inzichten opgeleverd. De folders zijn ook gemaakt met de Welzijnscheck in het achterhoofd. Dit is een hulpmiddel om bedrijfsspecifieke aanpassingen te doen die het dierenwelzijn en de diergezondheid verbeteren.

'Door onderzoek naar het houden van beren en varkens met lange staarten weten we bijvoorbeeld dat varkens graag dingen tegelijk doen, zoals eten en drinken. Zorg daarom voor voldoende vreet- en drinkplaatsen. Wees daar niet te zuinig mee, want dat krijg je als een boemerang terug. Onze oproep is ook: maak optimaal wat nu nog suboptimaal is.'

De Groot: 'Zoals gezegd vergroten de criteria die per 2025 gaan gelden binnen het Beter Leven-keurmerk het dierenwelzijn. Veranderen is een uitdaging die energie en geld kost, maar ook meer arbeidsplezier kan opleveren.'

Het project is mede mogelijk gemaakt door het Marktprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten. Vanuit het onderzoeksbudget is de inzet van Wageningen University & Research gefinancierd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer