Beter Leven-kippenvlees stuwt verkoop voeding met duurzaamheidskeurmerk

Consumenten kopen vaker voeding met een duurzaamheidskeurmerk, zo blijkt uit de jaarlijkse Monitor Keurmerken Retail van Circana. Dit komt vooral door de verkoop van pluimveevlees met het Beter Leven-keurmerk 1 ster.

Beter+Leven%2Dkippenvlees+stuwt+verkoop+voeding+met+duurzaamheidskeurmerk
© Jumbo

Het vervangen van reguliere producten door producten met een keurmerk is een zichtbare en blijvende trend in de supermarkt. Een kwart van alle verkochte voeding heeft nu een duurzaamheidskeurmerk, tegen 22,3 procent vorig jaar.

De omzet van deze voedingsmiddelen groeide twee keer zo hard (+22 procent) ten opzichte van de hele foodomzet (+9,5 procent). De groei komt voornamelijk door het vervangen van kippenvlees door vlees met een Beter Leven-keurmerk met 1 ster (+15,9 procent) en de blijvende groei van biologische voeding (+14,5 procent).

De grootste aanjager van de groei is vlees met 1 ster Beter Leven. Van de verkochte kip in de supermarkten heeft 60 procent een keurmerk, tegenover 44,1 procent in 2021.

De omzet van biologische voeding blijft groeien en stijgt meer dan de totale markt


Biologisch fruit in de lift

Opvallend is ook de enorme groei van biologisch fruit (+91,3 procent). De omzet van biologische voeding blijft groeien en stijgt meer dan de totale markt (+14,5 procent). Daarmee komt de totale omzet van biologisch in 2023 uit op 1,6 miljard euro, in 2021 was dit nog 1,1 miljard euro.

Naast groente en fruit steeg ook de verkoop van biologische vis (+32 procent) en kaas (+22,4 procent) flink. Biologische kruidenierswaren groeiden met bijna 12 procent. In Nederland worden consumenten gestimuleerd vaker biologische producten uit Europa te kiezen.


Vis, eieren en vleeswaren

Vis wordt met 80,2 procent het meest met keurmerk gekocht (ASC en MSC), gevolgd door eieren met 79 procent (biologisch, vrije-uitloop of scharrel). Vlees en vleeswaren staan door de sterke groei van kip op de derde plek met 60 procent.

Beter Leven is met afstand het grootste keurmerk, met bijna 3 miljard euro omzet. De keurmerkenmonitor bevat geen data van supermarkten Aldi en Lidl. Zou dit wel het geval zijn, dan zou de totale omzet van producten met een duurzaamheidskeurmerk in 2023 naar schatting de omzetgrens van 10 miljard euro passeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer