Twee leden stappen uit BBB-fractie in Overijssel

De BBB-fractie in Provinciale Staten van Overijssel ziet twee leden vertrekken. Het gaat om Adam Bakker en Jos Rosendaal. Zij melden in een verklaring 'na zorgvuldige afweging' te hebben besloten zich af te scheiden van de BBB-fractie. De reden is onduidelijk.

Twee+leden+stappen+uit+BBB%2Dfractie+in+Overijssel
© Burt Sytsma

De BBB boekte begin vorig jaar bij de Provinciale Statenverkiezingen een enorme overwinning in Overijssel. De partij veroverde 17 van de 47 zetels. De BBB vormde na de verkiezingen een coalitie met VVD, GroenLinks, PvdA en SGP. Die vijf partijen hadden gezamenlijk dertig zetels, maar raken er nu twee kwijt.

Bakker en Rosendaal, die vorig jaar op de kieslijst van de BBB op respectievelijk plek 13 en 11 stonden, zeggen als onafhankelijke Statenleden door te gaan. 'Wij hebben dit gedaan om beter te kunnen voldoen aan de behoeften en wensen van onze achterban.'

De Statenleden schrijven in hun verklaring 'veel waarde' te hechten aan 'de kernwaarden van de BBB'. Waarom ze dan toch uit de fractie stappen, laten ze in het midden.


Verdrietig

BBB-fractievoorzitter Carla Evers zag het vertrek van Bakker en Rosendaal naar eigen zeggen niet aankomen. Ze werd vrijdag ingelicht door de twee Statenleden. 'Als fractie vinden we het jammer en verdrietig', reageert Evers, die geen signalen heeft dat meer leden van haar partij de fractie willen verlaten.

Volgens Evers speelt mee dat de BBB als coalitiepartij soms ook afspraken moet uitvoeren die in het verleden zijn gemaakt, al voordat de BBB in de Staten kwam. Dat kan leiden tot onvrede. 'In een grote fractie kun je nooit iedereen tevreden houden', benadrukt de BBB-fractievoorzitter.

'Voor veel mensen in onze fractie is politiek helemaal nieuw', gaat Evers verder. 'Het is in ieder geval mooi dat Adam en Jos aangeven nog steeds dezelfde doelen en idealen te hebben en het BBB-gedachtegoed als leidraad te gebruiken bij hun functioneren.'


Vastberaden

Vanuit het BBB-verenigingsbestuur reageert voorzitter Erik Stegink. Ook hij betreurt het vertrek. 'Maar ik respecteer die beslissing. Ik heb er alle vertrouwen in dat de huidige fractie vastberaden doorgaat met het nastreven van de doelen waar BBB voor staat.'

Bakker en Rosendaal zijn niet de eerste BBB'ers die zich afsplitsen. Eerder besloten ook enkele Statenleden in Noord-Brabant de fractie te verlaten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer