Graanpoolprijs Agrifirm keldert flink door storm en regen

De graanpoolprijs van Agrifirm van oogst 2023 komt maar liefst 35 procent lager uit dan de prijs van 2022. Dat maakte de landbouwcoöperatie deze week bekend. Volgens Agrifirm zijn de tegenvallende prijzen vooral te wijten aan regenbuien en stormen in de zomer van 2023.

Graanpoolprijs+Agrifirm+keldert+flink+door+storm+en+regen
© Job Hiddink

Het poolresultaat van oogst 2023 voor baktarwe in de basispool komt uit op 189 euro per ton. Voor de bewaarpool geldt een prijs van 187,50 euro per ton. Volgens Agrifirm was er in de gehele poolperiode sprake van een flauwe stemming. 'Het leek wel alsof de markt gewend was geraakt aan de onrust in de wereld.'

Het continue aanbod en het besef van grote voorraden, die ondanks restricties ook uit het Zwarte Zeegebied de markt bereikten, droegen bij aan deze stemming. Dit resulteerde in een dalende tendens tot een prijsniveau van ver voor de oorlog in Oekraïne.


In noorden vooral voertarwe

Voor de geoogste tarwe in vooral Zuidwest-Nederland was het mogelijk om premie op de bakkwaliteit te geven, meldt Agrifirm. Richting het noorden van het land viel de kwaliteit tegen en was in veel gevallen afzet als voertarwe nog de enige mogelijkheid.


Verder meldt de landbouwcoöperatie dat de prijs voor brouwgerst uitkomt op 207 euro per ton voor de basispool. Volgens Agrifirm was het voor de meeste partijen niet mogelijk om de gerst te verkopen als brouwgerst. Wel is de wintergerst die al voor de regenperiode was geoogst, geaccepteerd als brouwgerst met premie. Voor wat betreft de zomergerst geldt dat het meeste als voergerst de markt op is gegaan.

Agrifirm heeft voor de betere partijen een brouwgerstpremie tot 35 euro per ton gerealiseerd. Door de afwijkende kwaliteit in Nederland hebben mouters elders goed beschikbare gerst kunnen inkopen. De poolprijs voor brouwgersttelers die zelf hun gerst opslaan, komt inclusief premie uit op 211,50 euro per ton. Dit is het bedrag voor de lange bewaarpool.


Teleurstellend jaar

In een terugblik op het graanjaar 2023-2024 schetst Agrifirm dat het een teleurstellend jaar is geworden met veel uitdagingen. Het graan stond er in het voorjaar van 2023 goed voor, maar de weersomstandigheden daarna zorgden voor een negatief effect op de opbrengst en kwaliteit van de graanoogst.

Zo sloeg storm Poly op 5 juli 2023 veel graan plat. Vervolgens hield het na een droge mei- en junimaand pas half augustus op met een langdurige regenperiode. Daardoor vielen de opbrengsten van zowel tarwe als gerst tegen en resulteerde dat in een matig tot slechte kwaliteit, aldus de landbouwcoöperatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer