Tarwemarkt vertoont licht herstel, maar aanbod blijft groot

De tarwemarkt veerde vorige week iets op, maar volgens analisten is deze opleving niet structureel, omdat het aanbod vanuit Rusland en Oekraïne groot blijft.

Tarwemarkt+vertoont+licht+herstel%2C+maar+aanbod+blijft+groot
© Marcel Berendsen

De Matif in Parijs opende maandag de notering voor maaltarwe op levering in maart met 206 euro per ton. Dat is bijna 6 euro meer dan een week geleden. Analisten gaan ervan uit dat dit licht herstel van de tarwemarkt vooral wordt veroorzaakt door speculanten die anticiperen op hogere prijzen voor het aanbod op de korte termijn.

Voor levering van tarwe in mei 2024 noteert de Matif ook weer bijna 5 euro hoger dan een week geleden. Maar deze notering balanceert nog wel op het psychologische niveau van net iets lager dan 200 euro per ton. Voor de komende tarweoogst op levering in december 2024 is de notering nu ongeveer 210 euro per ton. Dat is 25 euro lager dan twee maanden geleden.

De aanhoudende prijsdruk komt voor de Europese tarwemarkt hoofdzakelijk door het grote aanbod uit het Zwarte Zeegebied. Een belangrijk deel van de aanvoer vanuit Oekraïne komt tegenwoordig over het spoor, de rivierroute of over de weg via Oost-Europese landen de Europese Unie binnen.


Spanningen aan de grens

De verstoring van de markt vanwege dit grote aanbod zorgt de laatste weken onder meer in Polen voor spanningen aan de grens met Oekraïne. Poolse boeren blokkeren vrachtwagens en treinen die de grens willen passeren. Afgelopen weekend zijn zelfs treinwagons opengebroken. Oekraïense boerenorganisaties roepen hun Poolse collega’s op om vooral solidair te blijven in hun gezamenlijke strijd tegen Rusland.


Treinwagons met graan opengebroken door Poolse boeren bij de grensovergang met Oekraïne.
Treinwagons met graan opengebroken door Poolse boeren bij de grensovergang met Oekraïne. © Kees Huizinga

Op de wereldmarkt wordt een belangrijk deel van de stemming nog steeds bepaald door het grote aanbod aan tarwe vanuit Rusland. De Russische exporteurs profiteren volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in het weekbericht granen volop van de verbeterde transportmogelijkheden via de Zwarte Zee. Voor komend jaar voorspellen analisten met 93 tot 96 miljoen ton nu alweer recordopbrengsten voor de tarweoogst in Rusland.

Meelfabrikant Koopmans constateert in zijn analyse dat de tarwemarkt nog weinig oog heeft voor de kleinere tarwearealen in West-Europa na de natte herfst van vorig jaar. Bovendien lijkt de matige conditie van veel ingezaaide percelen de komende oogst niet ten goede te komen. Misschien zorgt deze situatie er voorlopig voor dat de bodem in de markt is bereikt. Maar volgens Koopmans is het nog geen aanleiding voor een serieuze prijsstijging.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer