Hangen en wurgen om de laatste suikerbieten te zaaien

De vele neerslag in de akkerbouwgebieden verspreid over Nederland zorgt ervoor dat de inzaai van de laatste suikerbieten behoorlijke vertraging oploopt.

Hangen+en+wurgen+om+de+laatste+suikerbieten+te+zaaien
© Twan Wiermans

Uit gegevens van Cosun Beet Company blijkt dat aan het begin van deze week nog 5 procent van de suikerbieten moest worden gezaaid. De voorgaande week is vanwege de slechte omstandigheden op het land nog geen 4 procent van het totale areaal ingezaaid. Vooral in Oost-Brabant en Limburg met respectievelijk 73,7 en 83,3 procent ingezaaid areaal zijn de bietentelers nog lang niet klaar met hun zaaiwerkzaamheden.

Al met al dreigt het ook voor de suikerbietenteelt opnieuw een uiterst laat groeiseizoen te worden. Later zelfs nog dan vorig jaar. Toen kwam de gemiddelde zaaidatum uiteindelijk uit op 26 april. Nu is het de verwachting dat het nog weer enkele dagen later wordt. Het wordt daarmee de laatste zaaidatum van de afgelopen twintig jaar.

Ook het aantal hectares suikerbieten dat moet worden overgezaaid, is afgelopen week weer iets toegenomen en betreft nu 910 hectare. De belangrijkste reden van de overzaai blijft vraatschade door bodeminsecten, op afstand gevolgd door korstvorming. De teeltregio's met het grootste areaal overzaai zijn Oostelijk en Zuidelijk Flevoland, Noord- en Zuid-Holland, de Zeeuwse eilanden en het noordelijk kleigebied.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer