Areaal overgezaaide bietenpercelen groeit flink door vraatschade

Akkerbouwers hebben vorige week veel suikerbieten overgezaaid. Landelijk is dit voorjaar tot nu toe 745 hectare van de percelen overgezaaid, waarvan in bijna 80 procent van de gevallen vraatschade door insecten de reden is. Verder meldt Cosun Beet Company dat met bijna 92 procent de meeste suikerbieten in Nederland nu in de grond zitten.

Areaal+overgezaaide+bietenpercelen+groeit+flink+door+vraatschade
© Koos van der Spek

Akkerbouwers in Flevoland hebben 100 procent van de suikerbieten gezaaid. Ook op de noordelijke klei-, zand- en dalgronden schieten telers aardig op. Daarentegen moest in Oost-Brabant op peildatum 13 mei nog veel gebeuren. In dat gebied zit nog maar 58 procent van de suikerbieten in de grond.

Door het natte voorjaar lijkt de gemiddelde zaaidatum dit jaar in de buurt te komen van vorig jaar. Die kwam in 2023 uit op 26 april. Waar het areaal overgezaaide suikerbieten tot begin vorige week nog op 171 hectare stond, is dat de afgelopen week flink gegroeid. Uit de nieuwste cijfers van Cosun valt op te maken dat 745 hectare is overgezaaid.


Veel overgezaaid in kustprovincies

Vooral in de kustprovincies zijn veel suikerbieten overgezaaid. Akkerbouwers in Oost- en Zuid-Flevoland zaaiden al 162 hectare bieten over, gevolgd door telers op noordelijke kleigronden (140 hectare) en in Noord- en Zuid-Holland (138 hectare).

De belangrijkste reden voor overzaai is met 78 procent vraatschade door insecten. 11 procent is overgezaaid vanwege korstvorming, 9 procent vanwege overige redenen, 2 procent door stuifschade en 1 procent door vorstschade, zo valt op te maken uit de gegevens van Cosun.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer