'Steeds minder uitval door stalspecifiek vaccin'

De vakantie is weer voorbij. We hadden erg warme en wat koelere weken. Dit jaar hebben we geïnvesteerd in een koelsysteem in de stal. Door nevel is het mogelijk de temperatuur in de stal ongeveer 4 graden koeler krijgen dan de buitentemperatuur. Dat maakt soms echt een verschil. De voeropname blijft bij warmere dagen constanter en de kippen voelen zich beter. Daardoor wordt de kans op ziekten kleiner.

%27Steeds+minder+uitval+door+stalspecifiek+vaccin%27
© Dirk Hol

Over ziekten gesproken, we hebben al heel wat jaren ervaring met het enten tegen coli, met een stalspecifiek vaccin. Dit wordt door mijn dierenarts speciaal voor ons gemaakt. Elke vijf à zes weken komt de dierenarts controleren. Dan zorg ik dat ik de uitgevallen hennen apart leg, zodat we kunnen kijken of er nog coli bij de dieren aanwezig is. We nemen daar een swap van en die sturen we naar het laboratorium om te laten onderzoeken of we tegen deze colistam hebben geënt of niet.

Door dit onderzoek kunnen we het vaccin steeds bijstellen. Daardoor hebben we de laatste jaren veel minder uitval in de ronde. Al zijn we nooit helemaal tevreden. We zagen vorig jaar bij de uitgangscontrole dat de dieren MS-positief waren. MS is Mycoplasma synoviae, kleine organismen die erg besmettelijk zijn. Deze kunnen pootproblemen en luchtzakontsteking veroorzaken en dus zorgen voor een verlaagde weerstand.

Een nieuwe uitdaging dus om ons bedrijf MS-vrij krijgen. Maar hoe doe je dat? Als eerste hebben we bij de vorige ronde bij alle stallen gekeken of de hennen tijdens de legperiode MS-positief waren. Dat hebben we gedaan door een aantal keren bloed te laten onderzoeken. Halverwege de legperiode bleken alle kippen op ons bedrijf MS-positief te zijn.

Door onderzoek kunnen we het vaccin steeds bijstellen

Andy Siemons, pluimveehouder in Roosendaal

Dan maak je de volgende beslissing. Alle nieuwe kippen laten we enten tegen MS. We hebben op ons bedrijf kippen in twee leeftijden, dat maakt het in zo’n geval niet gemakkelijker. De eerste kippen hebben we nu ongeveer vier maanden op ons bedrijf. We hadden toen dus 'oude' MS-positieve hennen en jonge hennen.

Om te zorgen dat de jonge hennen niet ziek zouden worden, moesten we ons extra goed houden aan de hygiëneregels: kleding en schoeisel wisselen per stal, douchen als je van stal wisselt, ontsmettingsmatten voor de deuren enzovoort. Op dit moment is het oude koppel weg en staat die stal leeg. We zijn alles aan het schoonmaken en ontsmetten voordat daar nieuwe kippen in komen.

We hopen dat de maatregelen die we hebben getroffen genoeg zijn geweest en dat de nieuwe koppels MS-vrij blijven. Maar zeker weten doe je het natuurlijk nooit. Dat blijft het lastige en het mooie van ondernemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer