'Kijk elkaar goed aan en gebruik je boerenverstand'

De verkiezingsweek is weer voorbij. Voor ons boeren waren het al zware jaren. Toen het kaartje van Nederland voor het stikstofbeleid online kwam, hebben we goed gekeken in welk gebied we zitten. Daarmee kwam de onrust.

%27Kijk+elkaar+goed+aan+en+gebruik+je+boerenverstand%27
© Dirk Hol

Alles ging op slot, er werden bijna geen vergunningen afgegeven en er kwam veel onzekerheid in alle sectoren. De PAS-melders hebben nog steeds geen zekerheid. De verschillende veehouderijsectoren staan eigenlijk stil. Doorontwikkeling is amper nog mogelijk. We hebben dus (bijna) geen toekomstvisie.

En daarna is het kabinet gevallen. Niet vanwege het stikstofbeleid, niet vanwege de gaswinning in Groningen of de toeslagenaffaire, maar door onenigheid over de migratiestroom. Veel boeren waren er blij mee dat het kabinet viel, maar het geeft opnieuw ook veel onzekerheid. Wij hopen natuurlijk, als agrarische sector, dat er echt iets gaat veranderen.

Ik heb het op de voet gevolgd. Wat is goed voor de boeren? Wat is beter voor Nederland? Niet de VVD, NSC of BBB werd de grootste partij, maar verrassend de PVV. Met een flinke voorsprong op de rest. Maar nu begint het pas. Natuurlijk hoop ik dat er een mooie coalitie uit voortkomt. Dus ik zou zeggen: 'Kijk elkaar eens goed aan en gebruik je boerenverstand.'

De meerderheid heeft aangegeven dat het anders moet

Andy Siemons, pluimveehouder in Roosendaal

Ik snap dat dit niet gemakkelijk is, maar Nederland heeft gestemd. De meerderheid heeft toch aangegeven dat het anders moet. Ik hoop voor ons dat er duidelijkheid komt, zodat we verder kunnen en prachtige producten kunnen blijven maken. We steken daar veel energie in, want wij in Nederland maken de beste producten ter wereld.

Ook op ons bedrijf is het spannend. Je zoekt altijd nieuwe uitdagingen. Wij hebben nu twee stallen met witte kippen voor het programma van Albert Heijn 'Beter voor natuur en boer'. Voor dit programma moet je wel aanpassingen doen, zoals minder dieren in de stal en er is een aanplantplicht rond de stallen. Hier zien wij wel mogelijkheden in en we hopen zo klaar te zijn voor de toekomst. We produceren nu alleen eieren voor de Nederlandse markt.

Daarnaast hebben we een eigen pakstation. De gesorteerde eieren zetten we af in de regio, bij lokale supermarkten en aan huis. Dit heeft als voordeel dat je de regie behoudt. En het is een goede reclame. De rest van de eieren gaan naar eierhandel gebr. Van Beek.

Op dit moment hebben we alle stallen vol. Er is dus werk genoeg. We hopen op stabiliteit en een mooie toekomst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer