'Europese welzijnsregels vleeskuikens hebben enorme impact'

De kosten van vleeskuikens die volgens de dierenwelzijnsregels van het European Chicken Commitment (ECC) worden geproduceerd, zijn veel hoger dan van gangbare vleeskuikens. Dat blijkt uit onderzoek van de branchevereniging van de Europese pluimveeverwerkende industrie (Avec).

%27Europese+welzijnsregels+vleeskuikens+hebben+enorme+impact%27
© Twan Wiermans

Volgens de studie 'Costs and Implications of the European Chicken Commitment in the EU' zou een volledige transformatie naar de ECC-normen extra kosten en implicaties tot gevolg hebben:
• Extra productiekosten van 37,5 procent per kilo vlees.
• Stijging van het waterverbruik met 35,4 procent, wat 12,44 miljoen kubieke meter per jaar extra als gevolg heeft.
• Stijging van het voederverbruik met 35,5 procent, wat neerkomt op 7,3 miljoen ton extra.
• Stijging van de uitstoot van broeikasgassen per kilo geproduceerd vlees met 24,4 procent.
• Vermindering van 44 procent van de totale vleesproductie in vergelijking met de huidige standaardproductiemethode in de bestaande teeltruimte in de EU (meer dan 30 kilo per vierkante meter).
• Noodzaak om 9.692 nieuwe pluimveestallen te bouwen om de huidige productieniveaus te handhaven, met een geschatte kostprijs van 9,24 miljard euro.

De resultaten leiden tot hogere prijzen waardoor een deel van de consumenten geen kippenvlees meer kan kopen. Ook de invoer uit derde landen die lagere dierenwelzijnsnormen hanteren, zal drastisch kunnen toenemen. 'Wetende dat de consumptie van pluimvee in de EU naar verwachting de komende tien jaar toeneemt, moeten consumenten de keuze hebben om producten met een hoger welzijn te kiezen als ze dat willen. Maar het is van cruciaal belang dat standaard betaalbare opties beschikbaar blijven', zegt Avec-voorzitter Gert-Jan Oplaat.


Eisen per 2026

Het ECC heeft als doel het dierenwelzijn te verbeteren en de huidige EU-wetgeving te overtreffen. Dierenwelzijnsorganisaties promoten het normenkader van het ECC. Een groot aantal Europese bedrijven heeft zich al aangesloten bij het ECC. De bedrijven die meedoen met het programma, zijn verplicht om in 2026 verschillende eisen toe te passen. Bijvoorbeeld een lagere bezettingsdichtheid, het gebruik van verrijkingsmaterialen en langzamer groeiende kippenrassen houden op 100 procent van de pluimveeketen.

Secretaris-generaal Birthe Steenberg van Avec legt uit dat eerdere onderzoeken zich richtten op levende vogels of levend gewicht. 'In deze studie wordt de nadruk gelegd op het berekenen van de kosten per kilo vlees. Dat geeft de marktrealiteit nauwkeurig weer omdat we vlees verkopen, geen levende dieren.' Het is volgens Steenberg ook belangrijk om rekening te houden met de impact op het milieu en op de economie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    20° / 11°
    50 %
  • Dinsdag
    20° / 12°
    75 %
  • Woensdag
    21° / 11°
    10 %
Meer weer