Ook controle opslag rode bieten vanwege vergelingsziekte

Om verspreiding van vergelingsziekte te voorkomen, mag er vanaf 15 april geen bietenopslag meer op het land staan. Naast suikerbieten en voederbieten, geldt dit ook voor rode bieten. Keuringsdienst NAK controleert hierop in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Ook+controle+opslag+rode+bieten+vanwege+vergelingsziekte
© Marcel Berendsen

Vergelingsziekte bij bieten veroorzaakt kwaliteits- en opbrengstschade. De oorzaak is een virus dat wordt verspreid door bladluizen. Het virus overwintert in bietenopslag, zaadbieten en via bieten die als voorraad worden bewaard om bijvoorbeeld te vervoederen. Via het groene blad dat zich in het voorjaar op deze bieten of resten daarvan ontwikkelt, kunnen bladluizen het virus verspreiden.

Om verspreiding van vergelingsziekte tegen te gaan, geldt dat er ieder jaar vanaf 15 maart geen bieten met bladvorming op voorraad mogen worden gehouden. Zaadbietenteelt is alleen toegestaan op voorwaarde dat bladluizen zodanig worden bestreden dat de gezondheid van suiker-, voeder- en rode bieten in de omgeving geen gevaar loopt.

Andere maatregel is dat er vanaf 15 april geen opslag van suiker-, voeder- of rode bieten meer op het land mag staan. Als keuringsdienst NAK dit wel constateert, dan volgt er een last onder dwangsom. Het melden van locaties met bietenvoorraden en/of percelen met veel bietenopslagplanten kan op de website van de NAK.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer