Eurofins: voederwaarde vers gras lager dan vorig jaar

De kwaliteit van vers gras is minder dan vorig jaar, meldt Eurofins Agro na analyse van een aantal grasmonsters. Door het sombere voorjaar valt met name het suikergehalte tegen, al is deze in de afgelopen weken wel flink toegenomen.

Eurofins%3A+voederwaarde+vers+gras+lager+dan+vorig+jaar
© Pixabay

De verteringscoëfficiënt van de organische stof (VCOS) is met gemiddeld 84 procent iets lager dan gebruikelijk in deze periode van het jaar. De Voeder Eenheid Melk (VEM) ligt met 1.013 eveneens iets lager.

Door de combinatie van vocht en relatief warme omstandigheden groeit het gras momenteel hard. Doordat in sommige gebieden – vanwege de hoeveelheid vocht van vorig jaar – niet meer kon worden gemaaid en het gras lang de winter in ging, staat hier veel nu extra veel gras.


Lage draagkracht

De regen van de afgelopen weken maakt het niet altijd mogelijk om te maaien. Beweiding is vanwege de lage draagkracht van de grond, vaak nog lastiger. De combinatie van het lange gras en de lage draagkracht maakt ook dat op veel plekken niet of pas laat (na het maaien) is bemest.

In de afgelopen weken is het suikergehalte in het verse gras wel flink gestegen. Dit is een gevolg van de combinatie van zon en koude nachten. Begin april lag het suikergehalte nog onder de 100 gram per kilo, afgelopen week was dat al 180 gram per kilo.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer