Biologische sector ziet niets in graslandnorm

De biologische sector ziet niets in het plan van demissionair landbouwminister Piet Adema om een graslandnorm in te voeren. Ongeveer de helft van de biologische melkveehouders en een groot deel van de biologische akker- en tuinbouwers zou volgens Biohuis hierdoor in de problemen komen.

Biologische+sector+ziet+niets+in+graslandnorm
© Marcel Berendsen

'De biologische landbouw kent een andere dynamiek', stelt voorzitter Pipie Smits van Oyen van Biohuis, de vereniging van biologische boeren en tuinders in een persverklaring. De sector heeft volgens Biohuis geen mestoverschot en maakt geen gebruik van de derogatie. 'We zouden dus moeten bijdragen aan het oplossen van een probleem waar we geen onderdeel van zijn. Mest van onze veehouders wordt vaak afgenomen door de plantaardige biologische collega's.'

Volgens Biohuis is er altijd ingestoken op een sectorale biologische grondgebondenheid. Smits van Oyen: 'Een kringloopsamenwerking die de afgelopen jaren, gestimuleerd door het ministerie van LNV, is opgebouwd.' Biologische melkveehouders zien volgens de vereniging het grote mestprobleem van gangbare collega's. 'Maar wij hebben juist een mesttekort', stelt Pipie Smits van Oyen. 'Het plan van aanpak van het kabinet om de mestcrisis het hoofd te bieden, gaat ten koste van onze sector.'


Sectorale grondgebondenheid

Met een pakket aan maatregelen Adema voldoen aan de Europese mestnormen. De biologische sector zou hard worden getroffen door de voorgenomen graslandnorm van het kabinet, vindt Biohuis. Met een graslandnorm worden de hoeveelheid grasland en de veebezetting van een bedrijf aan elkaar gekoppeld. Er wordt dus niet gekeken naar een sectorale grondgebondenheid.


Het kabinet laat volgens de organisatie ten onrechte de noodzaak van dierlijke mest op plantaardige bedrijven buiten beschouwing, 'terwijl biologische akkerbouwers en veehouders onder aanmoediging van het kabinet de afgelopen jaren juist meer mest, veevoer en strooisel zijn gaan uitwisselen'. 'De voorgenomen maatregel zet de stappen richting kringlooplandbouw weer een reuzenstap achteruit. De maatregel staat bovendien haaks op het rijksbeleid om biologische landbouw te laten groeien', zegt Smits van Oyen.

Wat Biohuis betreft wordt de graslandnorm sectoraal ingevuld voor alle biologische boeren. Alle biologische mest komt dan op biologische grond. Biohuis roept de minister op landbouwsystemen te stimuleren die binnen de milieugrenzen blijven en oplossingen bieden voor problemen waar de landbouw en onze samenleving voor staan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
  • Zaterdag
    17° / 10°
    20 %
Meer weer