Verdere antibioticareductie mogelijk door selectief droogzetten te finetunen

Met een sneltest voor het celgetal per melkkwartier is verdere reductie tot halvering van antibioticagebruik rond droogzetten mogelijk. Dat blijkt uit een onderzoek door het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (Ilvo).

Verdere+antibioticareductie+mogelijk+door+selectief+droogzetten+te+finetunen
© Jorien Slager

De methode maakt verdere verfijning van de huidige methode van het selectief droogzetten mogelijk. Onderzoek in het kader van het project 'On Practice Culture' van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen laat dit zien. Het agentschap onderzocht of niet-ernstige klinische uierontsteking, mastitis, bij melkkoeien selectief behandeld kan worden.

Op het eigen proefbedrijf van Ilvo wordt vanaf begin 2023 één week voor droogzetten het celgetal per kwartier bepaald. Dat wordt gedaan bij koeien die op basis van een verhoogd celgetal in de melk normaal in aanmerking komen voor droogzetten met antibiotica.

Voor de test zetten de onderzoekers de California Mastitis Test (CMT) in. Ze kijken vervolgens bij welk kwartier sprake is van een verhoogd celgetal. Bij kwartieren met hoge celgetallen detecteren ze de verantwoordelijke kiemen. Bij geen sprake van bacteriegroei of minder gevaarlijke bacteriën wordt de koe zonder antibiotica drooggezet. Bij verschillende soorten bacteriën of gevaarlijke bacteriën wordt wel antibiotica ingezet.

Selectiever droogzetten is mogelijk, zonder nadelige invloed op de gezondheid

Matthieu Frijlink, onderzoeker van het Ilvo

De strategie is gedurende de proef wel aangepast. Koeien die een licht verhoogd celgetal hadden maar op basis van de CMT geen positieve kwartieren hadden, werden aanvankelijk ook zonder antibiotica drooggezet.

Het probleem is dat de CMT geen licht verhoogd celgetal laat zien. Enkele van deze koeien ontwikkelden vervolgens toch mastitis. Dit leidde ook tot een licht verhoogd tankcelgetal. Waarschijnlijk werd het hoger celgetal in de melk veroorzaakt door een licht verhoogd celgetal in meerdere kwartieren.

Niet eenvoudig

De methode is nog niet direct praktijkrijp. Het herkennen van de verschillende cellen is een combinatie van snel en goed signaleren. Het nemen en verwerken van de melkmonsters vraagt om technische kennis en routine. Vooralsnog lijkt dit nog werk voor dierenartsen.

Onderzoeker Matthieu Frijlink van het Ilvo is evengoed enthousiast. 'Door de combinatie van informatie over mastitisgevallen en uiergezondheid en de sneltesten halen we resultaat. Met gebruik van sneltesten is het mogelijk selectiever droog te zetten zonder antibiotica, zonder dat we de gezondheid van koeien nadelig beïnvloeden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer