Risico's tijdens droogstand makkelijk te vermijden

Het droogzetten van koeien, veehouders doen het er 'even' bij. De meeste veehouders geven aan dat ze droogzetten van koeien 'gemakkelijk' vinden, blijkt uit een marktonderzoek van Boehringer Ingelhiem. Veehouders nemen hierbij geen risico, de meerderheid gebruikt dan ook teatsealers bij het overgrote deel van hun koeien. Daarnaast selecteren ze koeien die (aanvullend) met antibiotica moeten worden drooggezet.

Risico%27s+tijdens+droogstand+makkelijk+te+vermijden
Boehringer Ingelheim
© Boehringer Ingelheim

Boehringer Ingelheim heeft in april en mei 2021 een marktonderzoek uitgevoerd. Daaruit bleek dat 70 procent van de 230 deelnemende veehouders bij meer dan de helft van de koeien alleen een teatsealer gebruikten (Figuur 1).

De meerderheid van de veehouders past bij minder dan 25 procent van hun dieren alleen een antibiotica-droogzetter (Figuur 2) of een combinatie van een droogzetter met een teatsealer toe (Figuur 3).

De meeste veehouders in Nederland nemen dus geen risico en behandelen bijna al hun koeien met een teatsealer. Een teatsealer beschermt tegen nieuwe infecties tijdens de droogstand.

87 procent van de veehouders geeft aan teatsealers te gebruikenUit een gelijktijdig uitgevoerde enquête gaf 87 procent van de veehouders aan teatsealers te gebruiken. De resultaten uit dit onderzoek waren vergelijkbaar met het andere marktonderzoek. Een grote meerderheid van de veehouders zegt het toedienen van teatsealers makkelijk of redelijk eenvoudig te vinden.


Korte injectorpunt

Een derde van de veehouders zegt altijd de korte injectorpunt te gebruiken. Dat wordt ook geadviseerd. Dit vermindert namelijk de kans op het inbrengen van infecties. Ook is er zo minder kans op beschadiging van het tepelkanaal en het slotgat. Niet alle teatsealers hebben echter een korte injectorpunt.

Administratie van het toedienen van een droogzetter en teatsealer is belangrijk. Als een koe te vroeg kalft, kan er nog wachttijd van toepassing zijn voor de droogzetter. En de teatsealer-plug moet na afkalven handmatig verwijderd worden. 83 procent van de veehouders geeft aan de plug na afkalven handmatig te verwijderen.

Na afkalven wordt de teatsealer handmatig verwijderd, dit ziet er zo uit.
Na afkalven wordt de teatsealer handmatig verwijderd, dit ziet er zo uit. © Boehringer Ingelheim

Wordt een teatsealer goed ingebracht en de plug na afkalven handmatig verwijderd, dan is de kans op resten in de (biest)melk minder. Een teatsealer met een kleur kan het verwijderen na afkalven gemakkelijker maken en is duidelijker te onderscheiden van vlokjes.

Om het gebruik van teatsealers te vergemakkelijken wensten de veehouders (in volgorde van het vaakst genoemd):
1. Geen lucht in de injector
2. Een teatsealer met een kleur
3. Flexibele injector met lange en korte injectorpunt


Conditie

Eigenlijk wordt de koe tijdens de lactatie al voorbereid op het droogzetten. Haar algehele weerstand moet goed zijn en haar lichaamsconditie optimaal. Ook het slotgat moet in goede conditie zijn, zonder vereelting of rafels waarin bacteriën zich kunnen ophopen.

Kort voor het droogzetten neemt ongeveer 70 procent van de veehouders maatregelen om de melkproductie bij droogzetten te verminderen. Meestal door het aantal melkingen te verminderen of het rantsoen aan te passen, of een combinatie van beiden. Sommige veehouders gebruiken aanvullend anionische zoutbolussen (Bovikalc Dry) bij koeien die nog veel melk geven rondom droogzetten. Deze bolussen kunnen helpen om de melkproductie verder te verminderen en de uierdruk te verlagen. (Ref.: Maynu et al 2018)En dan het droogzetten zelf. Een secuur werkje waarbij goede voorbereiding en hygiëne belangrijk zijn. Houd alle benodigdheden bij de hand; handschoenen, papieren doeken, desinfecterende tepeldoekjes, droogzetinjectoren, teatsealers en dipmiddel. Vergeet niet de koe goed uit te melken.


Koefactoren

Om te bepalen of een koe ook met antibiotica moeten worden drooggezet, wordt de richtlijn droogzetten gebruikt. Koeien boven 50.000 cellen per milliliter en vaarzen boven 150.000 cellen per milliliter mogen met antibiotica worden drooggezet. Niet alle veehouders hebben deze criteria scherp in beeld. Vaak worden koefactoren gebruikt om te bepalen of een koe met antibiotica drooggezet wordt. Koefactoren die veehouders hiervoor gebruiken zijn de leeftijd van de koe, de melkproductie, melklekken en of ze eerder mastitis heeft gehad.Boehringer Ingelheim heeft een blauwe teatsealer op de markt gebracht in 2021. Vraag uw dierenarts naar de mogelijkheden op uw bedrijf.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Boehringer Ingelheim

Boehringer Ingelheim

Innovatieve geneesmiddelen voor mensen en dieren, daarvoor zet het onderzoeksgerichte farmaceutische bedrijf Boehringer Ingelheim zich al meer dan 130 jaar in....

Lees verder »

Meer van Boehringer Ingelheim

Lees ook

Meer artikelen van Boehringer Ingelheim »

Artikelen over Boehringer Ingelheim