Sterk wortelgestel maakt nieuw koolrabiras robuust

De Japanse zaadfirma Takii Seed heeft met Allegretto een nieuw robuust koolrabiras in het assortiment. Allegretto is vooral bestemd voor Duitsland, want in Nederland wordt de koolsoort niet op grote schaal verbouwd.

Sterk+wortelgestel+maakt+nieuw+koolrabiras+robuust
© Job Hiddink

'Door de steeds extremere weersomstandigheden worden we als veredelingsbedrijf gedwongen hier meer rekening mee te houden in onze genetica', zei marketingspecialist Friederike van der Boon woensdag op het demoveld van Takii Seed bij onderzoekscentrum Vertify in het Noord-Hollandse Zwaagdijk. 'Ons nieuwe koolrabiras Allegretto is door het sterke wortelgestel sterk op stresssituaties als hitte en droogte.'


Het nieuwe koolrabiras van Takii Seed.
Het nieuwe koolrabiras van Takii Seed. © Job Hiddink

Volgens de marketingspecialist is Allegretto een mooi rechtopgaand gewas. Dat is goed terug te zien op het demoveld, waar de koolrabi op 1 augustus is geplant. Daarnaast heeft het ras een resistentie tegen valse meeldauw, een groeiend probleem in de teelt van koolrabi. 'Allegretto is ook sterk tegen andere schimmels.' Typerend voor het ras is de lichtgroene kleur van de knol met een afgeplatte vorm.


Het nieuwe ras is dit jaar voor het eerst commercieel beschikbaar. 'De interesse komt vooral vanuit Duitsland. Daar is een enorme markt voor koolrabi', geeft Van der Boon aan. Naar verluidt beslaat het Duitse koolrabi-areaal bijna 2.000 hectare.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer