Aviko gaat voor fritesketen zonder CO2-uitstoot in 2030

Samen met Derks Akkerbouw, AB Texel, Dasko Koel- en Vriestransporten en Hutten Catering werkt Aviko aan het verduurzamen van de waardeketen van frites. Deze vijf partijen zetten zich gezamenlijk in om de CO2-uitstoot binnen de keten tegen 2030 op nul te krijgen.

Aviko+gaat+voor+fritesketen+zonder+CO2%2Duitstoot+in+2030
© Haijo Dodde

De monitoring en rapportage van de stappen die worden gezet, gebeuren op basis van het Greenhouse Gas-protocol. Dat is een wereldwijd erkend raamwerk voor het meten en rapporteren van broeikasgasemissies.

'In 2030 hebben we 'net zero frites' en als tussendoel is onze frites klimaatneutraal in 2025. Dat is de heldere ambitie van onze samenwerking', stelt Anouk Wentink, duurzaamheidsmanager bij Aviko. 'We roepen andere ketenpartners op om mee te doen.

Eigenaar Jos Derks van Derks Akkerbouw is blij dat zijn akkerbouwbedrijf samen met de vier andere spelers de krachten gaan bundelen om een stap voorwaarts te zetten in de richting van duurzamere teeltmethodes. 'Het is bijzonder om niet alleen betrokken te zijn bij Aviko als onze afnemer, maar ook verder in de keten het gesprek aan te gaan als het aankomt op dit soort thema's.


CO2-uitstoot transport minimaliseren

'We voelen onze verantwoordelijkheid om de keten groener te maken en zetten bijvoorbeeld in op het gebruik van bio-LNG, waardoor de CO2-uitstoot in de keten kan worden geminimaliseerd', licht duurzaamheidsmanager Piet Bakker van AB Texel toe. Dit is een logistiek dienstverlener in de agrarische sector en al jaren partner van Aviko.


Ook logistiek dienstverlener Dasko, die is gespecialiseerd in koel- en vriestransport, is ervan overtuigd dat er door de samenwerking veel is te winnen. Transportmanager René Sibon: 'We creëren een positieve impact op de verduurzaming van de keten door bijvoorbeeld hernieuwbare brandstof HVO 100 te gebruiken voor onze transporten.'

Tot slot is ook Hutten Catering enthousiast over de overeenkomst. 'De samenwerking stelt ons in staat invulling te geven aan onze ambitie koploper te zijn in de versnelling naar een nieuw en duurzaam voedselsysteem', zegt inkoper Rens Faes.


Aviko is sinds 2002 onderdeel van Royal Cosun en verwerkt ruim 2 miljoen ton aardappelen per jaar. Dat doen ze verspreid over elf productielocaties in Nederland, België, Duitsland, Polen en China. De fritesfabrikant is met ruim honderd aardappelproducten actief in meer dan 110 landen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer