Aviko Potato realiseert hoogste poolprijs ooit

De aflandpool voor fritesaardappelen van de Aardappel Telers Commissie (ATC) van Aviko Potato heeft voor de leveringsperiode 'week 37 tot en met week 44' een gemiddelde uitbetalingsprijs van 225,85 euro per ton behaald. Dat is het beste resultaat sinds het bestaan van de aflandpool.

Aviko+Potato+realiseert+hoogste+poolprijs+ooit
© Koos van der Spek

Voor de vroege rassen met levering in week 32 realiseerde de af-land pool een prijs op van 258,35 per ton. 'Als Aardappel Telers Commissie zijn we zeer tevreden met het resultaat. Zeker als je in ogenschouw neemt dat het een pool met voorverkoop betreft. Dat betekent dat we ook op de prijsniveaus aan het begin van het seizoen hebben verkocht', geeft ATC-voorzitter André Broeze aan.

Als gevolg van een voorspoedige en vlotte start van het groeiseizoen en een areaaltoename van ruim 3 procent in de teeltregio's Duitsland, Frankrijk, België en Nederland werd in de markt al vrij snel uitgegaan van een grote beschikbaarheid van aardappelen voor oogstjaar 2022.

Dat had effect op de prijzen. 'Dat gevoel temperde in juli, toen droogte en hoge temperaturen de ontwikkelingen van de gewassen onder druk zetten', licht Broeze toe. 'Waar mogelijk werd volop beregend, maar waar dat niet mogelijk was, holde het gewas achteruit.'


Voldoende tonnages te verkopen

Doordat Aviko Potato in de tweede helft van het afzetseizoen nog wel voldoende tonnages te verkopen had, kon er geprofiteerd worden van de hogere prijzen. 'Overigens viel ons de hoofdoogst van Fontane en Challenger sowieso niet tegen', benadrukt Broeze. 'Netto hebben we over alle rassen 32.500 ton kunnen verkopen.' De opbrengst was bij Aviko Potato gemiddeld, al waren er in het oosten en zuidoosten van het land wel negatieve uitschieters tot 10 procent.

Inmiddels is Aviko Potato druk met het contracteren voor komend seizoen. 'Hoewel wij ons als ATC daar niet direct mee bezig houden, zetten we ons wel in voor contractprijzen die de kostprijsstijgingen compenseren. Het liefst willen we nog een plusje erbij. Dat is ook nodig om goede marges te behouden', concludeert Broeze.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer