Aviko-werknemers leggen voor zeker twee dagen werk neer

Werknemers van Aviko in de fabriek in het Limburgse Lomm leggen vanaf vanmiddag 14 uur voor zeker twee dagen het werk neer, meldt FNV Voedingsindustrie. De vakbond verwacht ook dat er in andere fabrieken van de aardappelverwerker acties komen.

Aviko%2Dwerknemers+leggen+voor+zeker+twee+dagen+werk+neer
© Dirk Hol

De Aviko-medewerkers in Lomm staken omdat ze ontevreden zijn met het eindbod dat het bedrijf heeft neergelegd voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao). De werknemers vragen minstens 5,3 procent loonsverhoging en eisen vanaf volgend jaar een automatische prijscompensatie bij hun loon.

Aviko gaat in het eindbod niet verder dan 4,5 procent extra loon. Een grote meerderheid van de leden van de FNV wees dit eindbod begin januari af. De directie van het aardappelverwerkingsbedrijf heeft maandag 12 februari een ultimatum van de vakbond laten verlopen.


Andere locaties

Bestuurder Robert Wonnink van FNV verwacht niet dat het alleen bij acties in Lomm blijft. 'Ook op de andere locaties zijn de mensen ontevreden over het eindbod. De verschillen lijken klein, maar het sentiment is groot onder de medewerkers. Zij voelen zich al jarenlang benadeeld.'

Het is voor het tweede jaar op rij dat werknemers zich gedwongen voelen om te staken voor een goede loonsverhoging. Vorig jaar hielden zij de eerste staking ooit bij Aviko. Daarmee wisten zij er uiteindelijk 8 procent meer salaris bij te krijgen.

Bij Aviko werken zo'n 2.000 mensen, waarvan 160 in Lomm. Het bedrijf heeft ook fabrieken in het Gelderse Steenderen en het Flevolandse Dronten. Aviko is onderdeel van de agrarische coöperatie Royal Cosun. Onder de Aviko-cao vallen ongeveer 700 werknemers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer