Werknemers Aviko voeren druk op met nieuwe stakingen

Medewerkers van aardappelverwerker Aviko leggen het werk neer. Sinds woensdagavond 21 februari wordt niet meer gewerkt op de locatie in het Gelderse Steenderen. In het Limburgse Lomm zijn de werkzaamheden per donderdagochtend 22 februari gestaakt. ‘Twee dagen staken heeft te weinig opgeleverd. Aviko wil nog steeds geen goede cao afspreken’, meldt vakbond FNV.

Werknemers+Aviko+voeren+druk+op+met+nieuwe+stakingen
© Dirk Hol

De staking in Steenderen die sinds woensdagavond 23:00 uur van kracht is, is de tweede in korte tijd op deze locatie. Afgelopen weekend werd de productie ook stilgelegd. In de dagen daarvoor werd gestaakt in de fabriek in Lomm. Ook daar is de staking nu weer hervat. In beide gevallen wordt tot zondagochtend 25 februari gestaakt.

‘Werknemers willen waardering voor hun werk. Dat betekent een loonsverhoging van in ieder geval 5,3 procent en automatische prijscompensatie’, zegt bestuurder Robert Wonnink van FNV Voedingsindustrie.

Vakbond FNV wil dat de salarissen voortaan meestijgen met de inflatie. ‘Dan kan iedereen zijn boodschappen blijven betalen’, aldus Wonnink. Aviko gaat hier niet in mee en blijft bij een verhoging van 4,5 procent. ‘Aviko beweegt geen millimeter onze kant op, dus ze roepen het over zichzelf af dat mensen verder gaan met staken. We stoppen pas als de directie een betere cao wil afspreken.’


Herhaling van zetten

Vorig jaar kwamen de medewerkers van Aviko ook al in een actie voor een beter loonaanbod. ’Dat was de eerste staking ooit bij het aardappelverwerkende bedrijf. Die leverde uiteindelijk 8 procent meer loon op’, legt Wonnink uit.


Bij Aviko werken in totaal zo’n 2.000 mensen, waarvan 500 in Steenderen en 160 in Lomm. Verder heeft de aardappelverwerker nog een fabriek in Dronten. Het is onderdeel van coöperatie Royal Cosun.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer