Aardappeloogst benedengemiddeld, ook laag onderwatergewicht

Proefrooiingen van Aviko Potato wijzen op aardappelopbrengsten voor fritesrassen die benedengemiddeld zijn. Verder is het onderwatergewicht lager dan voorgaande jaren.

Aardappeloogst+benedengemiddeld%2C+ook+laag+onderwatergewicht
© Haijo Dodde

Van de belangrijkste aardappelrassen die worden gebruikt voor de verwerking, voert Aviko Potato vanaf week 30 proefrooiingen uit. Ten opzichte van de voorlaatste proefrooiing van twee weken geleden is er niet veel nagroei meer van aardappelen. De gemiddelde opbrengst van oogstjaar 2023 komt daarmee lager uit dan de voorgaande vijf jaar, met uitzondering van het droge groeiseizoen 2018.

Positief aan de opbrengstbepaling van Aviko Potato is het hoge percentage grove aardappelen. Het aandeel knollen van 50 millimeter of meer is 88 procent. Wel is het onderwatergewicht, bepaald van aardappelen vanaf 40 millimeter met 380 gram, nog steeds aan de lage kant. Dit kan nadelig zijn voor de bakkwaliteit en efficiëntie in de verwerking.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer