NFO: zonder aanpak suzuki-fruitvlieg geen Nederlandse kersen meer

De kersenteelt in Nederland verdwijnt als er geen middelen meer zijn om de suzuki-fruitvlieg te bestrijden, stelt voorzitter Ron Mulders van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil de vrijstelling voor de middelen Tracer en Exirel niet langer verlengen. 'De oogst zal mislukken', vreest Mulders.

NFO%3A+zonder+aanpak+suzuki%2Dfruitvlieg+geen+Nederlandse+kersen+meer
© Karin Hendriks Fotografie

Stalletjes met kersen van Nederlandse bodem. Iedere zomer is het een bekend gezicht op het platteland. Als bestrijding van de suzuki-fruitvlieg niet meer kan, zal dit beeld volgens de belangenorganisatie voor fruittelers verdwijnen en komen er alleen nog kersen uit het buitenland.

Daarom slaat NFO alarm. Mulders: 'Het gebruik van Tracer en Exirel moet binnen afzienbare tijd worden toegestaan. Het zijn de enige effectieve middelen om de suzuki-fruitvlieg aan te pakken. Er zijn geen effectieve alternatieve bestrijdingsmethoden. Daarbij is Tracer een biologisch product dat erkend is door Skal.'

Zonder de inzet van Tracer en Exirel verwacht Mulders dat de kersenoogst zal mislukken en dat de suzuki-fruitvlieg de doodsteek zal zijn voor de reguliere en biologische kersenteelt in Nederland. 'Ik verwacht dat de teelt dan binnen enkele jaren volledig verdwijnt uit Nederland.'


Onvoldoende naleving

Minister Adema wil de vrijstelling voor het gebruik van Tracer en Exirel vanaf dit jaar niet langer verlenen. 'Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit noemt onvoldoende naleving van de regels als reden om dit jaar geen vrijstelling te geven', zegt Mulders.


Of het daarbij gaat om kleine overtredingen in administratie of dat enkele fruittelers zich niet aan de regels houden, is niet duidelijk, vervolgt de NFO-voorzitter. 'Zo kun je geen gerichte controle uitvoeren. Het klopt dat het middel niet overal juist is ingezet, maar nu dreigt de hele sector daarvan het slachtoffer te worden.'

Volgens Mulders hebben veel telers daarnaast het afgelopen jaar fors geïnvesteerd in spuittechniek om aan de steeds strengere milieuregels te voldoen. 'Zijn deze investeringen nu voor niets geweest?', vraagt hij zich af.


Oneerlijke concurrentie

Wat het besluit volgens de voorzitter van de fruittelersorganisatie extra cru maakt, is dat de middelen over de grens wel bruikbaar blijven. 'In België is zelfs geen vrijstelling nodig, maar hebben telers standaard beschikking over deze twee middelen. In Duitsland zijn vrijstellingen afgegeven. Hiermee worden Nederlandse telers benadeeld en is er oneerlijke concurrentie op de Europese markt.'

NFO doet een dringende oproep aan het landbouwministerie en de Tweede Kamer om in actie te komen en te voorkomen dat de suzuki-fruitvlieg een einde maakt aan vele boomgaarden met kersenbomen. 'Vanwege het vroege voorjaar is spoedige actie vereist, anders is er geen toekomst voor de Nederlandse kersenteelt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer